Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 10΄
Για τα γιουβαρλάκια
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
- 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από σπάλα ή ελιά)
- 200 γρ. κιμάς χοιρινός (από στρογγυλό ή κιλότο)
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
- 2 αυγά, προτιμάμε βιολογικά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλεύρι για το αλεύρωμα
Για τη σάλτσα
- 70 ml ελαιόλαδο
- 1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, σε ροδέλες
- 3 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού ντοματοπελτές, διαλυμένος σε 5 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 1 δαφνόφυλλο
- 3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο
- 1 κοφτή κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 μεγάλα κολοκύθια, σε κυβάκια
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Γιουβαρλάκια: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, για 3 – 4 λεπτά, ώσπου να ροδίσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος. Ξεπλένουμε το ρύζι μέσα σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε για 10 λεπτά να στραγγίξει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα δύο είδη κιμά, το μαϊντανό, το γάλα και τα αυγά. Προσθέτουμε το ρύζι και το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας. Πλάθουμε γιουβαρλάκια, τα αλευρώνουμε λίγο και τα αφήνουμε κατά μέρος.
Σάλτσα: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το καρότο για 3 – 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ντοματοπελτέ με το νερό του, το δαφνόφυλλο, τα γαρίφαλα και τη ζάχαρη.
Αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά, ώστε να σταματήσει να κοχλάζει η σάλτσα, και βάζουμε προσεκτικά μέσα στο σκεύος τα γιουβαρλάκια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε και τα κολοκύθια και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και τα κολοκυθάκια. Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με πιλάφι.
Τι πίνουμε
Ανοίγουμε μια Ντεμπίνα, μια Μαλαγουζιά, ένα Viognier.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr