Τι κιμά παίρνουμε
- Ο ιδανικός κιμάς για να φτιάξουμε μπέργκερ είναι ο μοσχαρίσιος ή ο βοδινός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τις αναμείξεις της αρεσκείας μας. Μια καλή αναλογία για ανάμεικτο κιμά είναι 70% μοσχάρι και 30% χοιρινό.
- Αν καταπιανόμαστε συχνά με κιμαδομαγειρέματα, μπορούμε να προμηθευτούμε μια χειροκίνητη κρεατομηχανή και να κόβουμε μόνοι μας κιμά στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε την ποιότητα και επιπλέον παρασκευάζουμε πιο… μερακλίδικα μπιφτέκια αναμειγνύοντας διαφορετικά είδη κρέατος.
- Χρειαζόμαστε ένα μετρίως λιπαρό κομμάτι κρέατος (με 20 – 25% λίπος), που θα βοηθήσει το μπιφτέκι να μείνει ζουμερό και αφράτο μετά το ψήσιμο. Τέτοιο είναι η σπάλα και η ελιά και το κομμάτι της ράχης, απ’ όπου παίρνουμε τις μπριζόλες. Περισσότερο λίπος έχει η λάπα, που επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
- Αν θέλουμε να φτιάξουμε κοτομπέργκερ, ζητάμε κιμά από μπούτι, που έχει περισσότερο λίπος απ’ ό,τι το στήθος και άρα το μπέργκερ θα γίνει πιο ζουμερό.
Τι άλλο μπορούμε να προσθέσουμε
- Το μπιφτέκι του μπέργκερ οι Αμερικανοί το φτιάχνουν ανακατεύοντας ελαφρώς τον κιμά με κάποια σάλτσα, όπως είναι η όιστερ ή γούστερ σος, η κέτσαπ ή η σόγια σος. Αυτές ενισχύουν τη γεύση και κυρίως λειτουργούν «αποσμητικά» στην έντονη μυρωδιά του βοείου κρέατος.
- Ακόμη, πολλοί σεφ βάζουν κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο ή χοντροτριμμένο, προσθήκη που δίνει υγρασία στο μπέργκερ.
- Στη νοστιμιά συμβάλλουν τα φρέσκα ή ξερά μυρωδικά. Ταιριάζουν η ρίγανη, το θυμάρι, η μαντζουράνα, ο ξερός κόλιανδρος. Χρησιμοποιούμε ένα μυρωδικό για να δώσουμε σαφή αρωματικό χαρακτήρα στο μπέργκερ.
- Φυσικά, μπορούμε να φτιάξουμε και ένα ενισχυμένο, «κανονικό» μπιφτέκι, στου οποίου το μείγμα θα προσθέσουμε, εκτός από τα μυρωδικά, τριμμένο κρεμμύδι, αυγό, φρυγανιά ή ψωμί και ελαιόλαδο.
Πώς το ζυμώνουμε, πώς το πλάθουμε
- Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε μόνο κιμά και ένα μυρωδικό, ζυμώνουμε ελαφρώς μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αντίθετα, στα ελληνικού τύπου μπιφτέκια χρειάζεται καλό ζύμωμα με βρεγμένα χέρια και, μόλις ετοιμάσουμε το μείγμα, το βάζουμε στο ψυγείο για μισή με μία ώρα.
- Πλάθουμε στρογγυλά μπιφτέκια πάχους 1,5 – 2 εκ. Αν το μπέργκερ είναι πολύ λεπτό, θα στεγνώσει, ενώ, αν είναι πολύ παχύ, είναι πιθανό να καεί εξωτερικά και μέσα να παραμείνει άψητο. Γι’ αυτό εξασφαλίζουμε πως όλα έχουν ίδιο πάχος.
Τι ψωμάκι χρησιμοποιούμε
Κάνοντας μια βόλτα στην αγορά, θα βρούμε υπόγλυκα μπριοσάκια, που ταιριάζουν πολύ στα μπέργκερ με τυρένιες σάλτσες, μοναστηριακού τύπου ολικής άλεσης για τα μπέργκερ με δυνατό «βοδινό» κιμά, πολύσπορα ατομικά καρβελάκια για αμιγώς μοσχαρίσια μπιφτέκια συνοδεία λαχανικών, όπως και πατατόψωμα, που θα ταίριαζαν σε ανάμεικτα μπέργκερ από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας με σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου. Συνδυάζουμε ακόμη και πιο ιδιαίτερο ψωμί, όπως τζιαπάτα, καμπαγιού ή και πολυτελείας, με το μπιφτέκι της αρεσκείας μας. Αν δεν βρούμε, παραγγέλνουμε εγκαίρως από το φούρνο της γειτονιάς μας.