Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 30΄, Ψήσιμο: 20΄
- 6 αυγά, βρασμένα σφιχτά και καθαρισμένα
- 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από ελιά
- 200 γρ. λουκάνικο χωριάτικο
- 1 μικρό κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, πικάντικη
- 1 κουτ. σούπας ουίσκι
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πανάρισμα
- 3 αυγά
- 250 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 200 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
Διαδικασία
Αφαιρούμε με ένα μυτερό μαχαίρι τη μεμβράνη από το λουκάνικο και το ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, το ουίσκι, τα 70 ml από το ελαιόλαδο και 100 ml παγωμένο νερό και τα χτυπάμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, ρίχνουμε τον κιμά, τη ρίγανη και αλατοπίπερο και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
Πλάθουμε το μείγμα σε 6 μικρές μπάλες, τις οποίες πατικώνουμε με το χέρι μας, ώστε να ανοίξουν σε 6 δίσκους.
Βάζουμε σε κάθε δίσκο από 1 αυγό και πλάθουμε προσεχτικά τον κιμά γύρω από το αυγό ώστε να το καλύψει. Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να σφίξει η ζύμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί.
Πανάρισμα: Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με αλατοπίπερο. Σε ένα πιάτο βάζουμε το αλεύρι και σε άλλο τη φρυγανιά. Περνάμε κάθε ρολό πρώτα από το αυγό, μετά από το αλεύρι και ξανά από το αυγό.
Στο τέλος τα περνάμε από τη φρυγανιά, τα γυρίζουμε ώστε να καλυφθούν καλά, τινάζουμε να φύγει η περίσσεια και βάζουμε στο ταψί.
Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν και να γίνουν τραγανά.
Συνοδεύουμε με τις ρίζες της παραπάνω συνταγής ή με πατάτες ατμού, αρτυμένες με λιωμένο βούτυρο ή λάδι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr