Εύκολο / Μερίδες: για ταψί 28 – 30 εκ. / Προετοιμασία: 10΄ / Χρόνος: 20΄
Η θρεπτική πίτα της Κατοχής είναι ιδανική για το πρώτο γεύμα της ημέρας, αλλά και ως προσφάι, για το σχολείο και το γραφείο, ή ως ένα ελαφρύ γεύμα συνοδεία σαλάτας. Η «περιποιημένη» εκδοχή του Χριστόφορου Πέσκια θα σας ενθουσιάσει: είναι πανεύκολη, με απίθανο χρυσαφένιο χρώμα και έντονη, ρουστίκ γεύση.
- 150 γρ. καλαμποκάλευρο, ψιλό
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 220 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό
- 220 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
- 400 γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη
- 3 αυγά
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 220 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Στρώνουμε με λαδόχαρτο το ταψί και το αλείφουμε με λίγο λάδι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα με το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά, με το σύρμα, τα αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο (προσοχή, γιατί η φέτα είναι συνήθως αλμυρή).
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό λεμονιού, τον προσθέτουμε στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη φέτα και το γάλα. Ρίχνουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να σχηματιστεί ένας ελαφρώς υδαρής χυλός.
Αδειάζουμε τον χυλό στο ταψί, απλώνουμε ομοιόμορφα σε μια λεπτή στρώση και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να σφίξει η πίτα και να ροδίσει στην επιφάνεια.
ΤΡΕΙΣ ΘΑΥΜΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
1. Με σπανάκι και άνηθο, σαν σπανακόπιτα: Προσθέτουμε στον χυλό 200 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο και μαραμένο για 2-3 λεπτά σε λίγο ελαιόλαδο, μαζί με 1/2 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο. Μειώνουμε την ποσότητα της φέτας στο μισό.
2. Με καλαμπόκι και πιπεριές Φλωρίνης: Προσθέτουμε στον χυλό 1 κονσέρβα καλαμπόκι (ξεπλυμένο και καλά στραγγισμένο) και 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες και σοταρισμένες για 2-3 λεπτά σε λίγο ελαιόλαδο, καθώς και 100 ml κρέμα γάλακτος. Η πίτα θα βγει λίγο πιο παχουλή (γύρω στα 4 εκ.), επομένως θα αυξήσουμε τον χρόνο ψησίματος κατά 10 λεπτά.
3. Γλυκιά, με σταφίδες και κανέλα: Αφαιρούμε το τυρί. Προσθέτουμε στον χυλό 100 γρ. σταφίδες που έχουμε μουλιάσει για 1 ώρα σε 100 ml μπράντι (μαζί με τα υγρά, αν έχουν μείνει) και 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη.