Οι σπόροι ξερού κόλιανδρου θα δώσουν μια ιδιαίτερη γευστική νότα στο μαγειρευτό μας. Μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με μαραθόσπορο στο τέλος του μαγειρέματος.
Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 50΄
- 500 γρ. πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 500 γρ. γλυκοπατάτες, κυδωνάτες
- 400 γρ. μανιτάρια της αρεσκείας μας (λευκά, πορτομπέλο κ.λπ.), σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 200 γρ. κεφαλοτύρι, σε κυβάκια
- 3 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας σπόροι κόλιανδρου
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, για σερβίρισμα
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 15 λεπτά, να μελώσουν.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Ρίχνουμε τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά να λαδωθούν.
Προσθέτουμε 250 ml νερό, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Αν σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και μαγειρεύουμε για ακόμα 10 λεπτά.
Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ζεσταίνουμε ένα μικρό τηγάνι και ρίχνουμε τους σπόρους κόλιανδρου και το μπούκοβο για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να σκορπίσουν τα αρώματά τους.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα κοπανίζουμε σε γουδί ή με τον πλάστη, μέχρι να χοντροτριφτούν.
Περιχύνουμε το φαγητό με τη σάλτσα μουστάρδας, πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών, σείουμε την κατσαρόλα να ενωθούν οι γεύσεις και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά. Σερβίρουμε με λίγη ξερή ρίγανη.
Συνοδεύουμε με ψωμί της αρεσκείας μας.
Τι πίνουμε: Ροζέ από Ξινόμαυρο για το μπρόκολο με τον τραχανά και τις λεμονάτες πατάτες. Ξηρό Μοσχάτο για τα γκρατιναρισμένα λαχανικά και ένα Merlot για το μπριάμ.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr