Προετοιμασία: 35΄, Ψήσιμο: 20΄-25΄
- 250 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη + μπόλικη επιπλέον για την επικάλυψη
- 3 κουτ. σούπας κονιάκ
- 1 κουτ. γλυκού εσάνς αμυγδάλου
- 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη)
- 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κούπα αμύγδαλα, καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
Διαδικασία
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ για 6-8 λεπτά, να ασπρίσει. Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε πολύ καλά. Ρίχνουμε το κονιάκ και την εσάνς αμυγδάλου.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ και το αδειάζουμε σιγά-σιγά στο μείγμα του μίξερ (χαμηλώνουμε την ταχύτητα για να μην πετάγεται το αλεύρι). Τέλος, ενσωματώνουμε τα αμύγδαλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βάζουμε μια λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς. Οταν τους βάζουμε στη λαμαρίνα, τους πατάμε ελαφρώς στο κέντρο.
Ψήνουμε τους κουραμπιέδες για 20-25 λεπτά. Τους βάζουμε σε μια πιατέλα και τους πασπαλίζουμε με μπόλικη κοσκινισμένη ζάχαρη ώστε να καλυφθούν εξ ολοκλήρου.
Δεν βάζουμε όλο μαζί το αλεύρι, γιατί μπορεί να μη χρειαστεί τόσο.
- Μπορούμε, αν θέλουμε, πριν το άχνισμα να ψεκάσουμε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr