Αυτό το έδεσμα, συνήθως συνοδευτικό, ανήκει στην κατηγορία των γαλλικής εμπνεύσεως και ξενοδοχειακής παραδόσεως. Το σύνηθες είναι να κακοποιείται με προσθήκη αυγών, τυριού κ.λπ. Το γκρατέν Σαβουαγιάρ και το αλιγκό της Ωβέρνης έχουν τυρί, το γκρατέν Ντωφινουά δεν έχει, η ταρτιφλέτ έχει και τυρί και λαρδί και κρεμμύδι, το Ντωφινουά δεν έχει.
Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 30΄ – 45΄
- 1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
- 50 εκατοστόλιτρα γάλα (500 ml)
- 25 εκατοστόλιτρα κρέμα γάλακτος (250 ml)
- 10 γρ. βούτυρο, για το ταψί
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 1 κλωναράκι ξηρό θυμάρι
- αλάτι, λευκό πιπέρι τριμμένο
- στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα σκόρδα. Πλένουμε τις πατάτες, τις σκουπίζουμε και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, πάχους 3 – 4 χιλ.
Δεν τις πλένουμε τις φέτες, ώστε το εξωτερικό άμυλο να βοηθήσει στο να κολλήσουν κατά το ψήσιμο.
Ψιλοκόβουμε τη 1 σκελίδα σκόρδου και την άλλη την κόβουμε στα δύο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τις πατάτες, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το θυμάρι, αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο (αν βάλουμε).
Μαγειρεύουμε μέχρι να μισοψηθούν οι πατάτες. Πετάμε το θυμάρι.
Χρειαζόμαστε ένα ταψί ευρύχωρο τόσο ώστε, όταν στρώσουμε τις φέτες πατάτας, να μην ξεπεράσουν τα 2 δάχτυλα ύψος. Το τρίβουμε καλά με τη σκελίδα σκόρδου που έχουμε κόψει στη μέση και το αλείφουμε με το βούτυρο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Βάζουμε τις πατάτες σε στρώσεις στο ταψί και περιχύνουμε κάθε στρώση με το μείγμα γάλακτος-κρέμας γάλακτος όπου έβρασαν. Φουρνίζουμε για 30 – 45 λεπτά.
Το γκρατέν είναι έτοιμο όταν η επιφάνεια χρυσίσει ομοιόμορφα και απορροφηθούν τα υγρά. Αν χρειαστεί (αν έχει χρυσίσει προτού πιει τα υγρά του), καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Τι πίνουμε; Μια Μαντινεία ή ένα Σαββατιανό από την Αττική.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr