Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 25΄, Μαγείρεμα: περίπου 30΄
Μεξικάνικη συνταγή, που μπορεί να σερβιριστεί σε brunch ή ως πλήρες μεσημεριανό γεύμα. Η νοστιμιά της κρύβεται στο συνδυασμό των στοιχείων που τη συναποτελούν.
- 8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 40 ml ελαιόλαδο
- 8 τορτίγιες καλαμποκιού (τις βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, συνήθως στα ράφια με τις πίτες για σουβλάκια, τις αραβικές και τις κυπριακές πίτες ή με τα έθνικ προϊόντα)
- 1 ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους 1 εκ.
Για τον πουρέ φασολιών
- 200 γρ. βρασμένα κόκκινα φασόλια (από κονσέρβα), στραγγισμένα και ξεπλυμένα
- 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (ή, αν δεν μας αρέσει ή δεν βρούμε, μαϊντανού), ψιλοκομμένα
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 5 ντοματάκια από κονσέρβα, ψιλοκομμένα
- 1 μικρή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη (ή λίγες σταγόνες ταμπάσκο – ή όσο καυτερό μάς αρέσει)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πουρές φασολιών: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φασόλια με το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα σκορδοκρέμμυδα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπλέντερ και το πολτοποιούμε.
Σάλτσα: Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα (χωρίς να την καθαρίσουμε) το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το τσίλι για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για περίπου 7 – 8 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα ελαφρώς.
Σερβίρισμα: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε (σε δόσεις) τα αυγά «μάτια» για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να γίνουν όπως μας αρέσουν.
Βάζουμε τις τορτίγιες σε ένα ρηχό ταψί ή στη σχάρα του φούρνου και τις ζεσταίνουμε για 1 – 2 λεπτά στη λειτουργία του αέρα στους 200° C, μέχρι να ζεσταθούν ελαφρώς.
Βάζουμε τις τορτίγιες στα πιάτα και απλώνουμε στο 1/3 κάθε πίτας λίγη από τη σάλτσα ντομάτας. Πάνω από τη σάλτσα βάζουμε ένα αυγό μάτι και δίπλα τον πουρέ φασολιού και το αβοκάντο.
Τι πίνουμε
Οταν βρεθούμε μπροστά σε λαχταριστά αυγά και μπέικον ή σε αυγά με σάλτσα ντομάτας, ας γεμίσουμε το ποτήρι μας με ένα ελαφρύ κόκκινο Merlot, ένα φρέσκο και φρουτώδες Αγιωργίτικο ή ένα χαριτωμένο Chardonnay! Με τις απλές ομελέτες, τις ομελέτες τυριού και τα scrambled αυγά, προτιμήστε λευκά κρασιά χωρίς βαρέλι. Εκτός κι αν έχουν εκλεκτό καπνιστό σολομό, οπότε θα στραφείτε στα αφρώδη. Γιατί οι φυσαλίδες είναι ο καλύτερος οινικός σύντροφος για όλα τα πιάτα που βασίζονται στο αυγό. Με δυο λόγια, αν τα αυγά κυριαρχούν στο πιάτο σας, εμπιστευτείτε τέσσερις βασικές ασφαλείς επιλογές: αφρώδη, Chardonnay χωρίς βαρέλι, φρέσκο φρουτώδες Αγιωργίτικο και Merlot.
ΥΓ. Μια μικρή, σχεδόν ανέξοδη, πολυτέλεια είναι στο κυριακάτικο αργοπορημένο πρωινό να σερβίρετε αυγά με ένα βιταμινούχο Buck’s Fizz: 50-50% φρέσκος χυμός πορτοκαλιού και αφρώδες κρασί.