Fideuà (παέγια με φιδέ, γαρίδες και μύδια)

Fideuà (παέγια με φιδέ, γαρίδες και μύδια)

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Fideuà ονομάζεται η παέγια που μαγειρεύεται με λεπτά μακαρόνια, όπως ο φιδές, και συνηθίζεται στην επαρχία της Βαλένθια. Ο σεφ μάς έδωσε μια συνταγή αρκετά κοντά στην παραδοσιακή, η οποία απαιτεί γαρίδες, ντομάτες και καυτερή πιπεριά.

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 4 μερίδες / Προετοιμασία: 20΄ / Χρόνος: 1 ώρα+30΄

Υλικά

  • 12 μεγάλες γαρίδες + 500 γρ. μικρές, καθαρισμένες από κελύφη, κεφάλια, ουρές και εντεράκι (κρατάμε τα κεφάλια και τα κελύφη για τον ζωμό, βλ. παρακάτω)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κόκκινες πιπεριές τσίλι, αποξηραμένες, ψιλοκομμένες, ή 1 κουτ. σούπας μπούκοβο καυτερό
  • 500 γρ. φιδές χοντρός
  • 1 κουτ. σούπας καπνιστή γλυκιά πάπρικα
  • 400 γρ. μύδια, καθαρισμένα και πολύ καλά πλυμένα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο

Για τον ζωμό

  • 5 ντομάτες στον τρίφτη ή 7-8 ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα
  • τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες
  • 1,5 λίτρο νερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πιπεριά τσίλι, αποξηραμένη
  • 2 κρεμμύδια, σε φέτες
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Διαδικασία

Ζωμός: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες για 4-5 λεπτά ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να ροδίσουν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1 ώρα. Σουρώνουμε. Για το φαγητό θα χρειαστούμε 1 λίτρο ζωμό, τον οποίο διατηρούμε ζεστό.

Φιδές: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ειδικό για παέγια (paellera) ή σε άλλο μεγάλο τηγάνι ή σε μια πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες, μικρές και μεγάλες, για 2-3 λεπτά ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε πιατέλα.

Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο, το τσίλι και τον φιδέ και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι όλο το ζυμαρικό να γυαλίζει από το λάδι.

Προσθέτουμε τον ζωμό, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε τα μύδια, σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.

Όσα μύδια παραμείνουν κλειστά τα πετάμε. Προσθέτουμε τις γαρίδες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Σερβίρουμε αμέσως.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT