Ο σεφ Νίκος Μπίλλης μαγειρεύει μαυρομάτικα φασόλια με χόρτα και μυρωδικά

Ο σεφ Νίκος Μπίλλης μαγειρεύει μαυρομάτικα φασόλια με χόρτα και μυρωδικά

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 3-4 μερίδες / Προετοιμασία: 20΄/ Χρόνος: 1 ώρα+30΄

Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα o σεφ Νίκος Μπίλλης μαγειρεύει μαυρομάτικα φασόλια με χόρτα και μυρωδικά.

* Ο Νίκος Μπίλλης είναι ο Chef de cuisine στο εστιατόριο Botrini's.

Υλικά

  • 250 γρ.  μαυρομάτικα ή μικρά άσπρα φασόλια
  • 2 πράσα σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα, αλλά πατημένα με την πλατιά πλευρά ενός μαχαιριού
  • 1 κουτ. γλυκού τσίλι ή μπούκοβο
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 300 γρ. φύλλα σπανάκι
  • 100 γρ. σέσκουλα, τα φύλλα
  • 100 γρ. λάπαθα, τα φύλλα
  • 50 γρ. μυρώνια, τα φύλλα
  • 50 γρ. τσουκνίδα, τα φύλλα (αν δεν βρούμε, αντικαθιστούμε με κάποιο από τα άλλα χορταρικά)
  • 50 γρ. καυκαλήθρες, τα φύλλα
  • 50 γρ. μάραθος, τα φύλλα
  • 50 γρ. μαϊντανός, τα φύλλα
  • 2 λεμόνια, τον χυμό και 2 κομμάτια από τη φλούδα τους
  • ¼ κουτ. γλυκού μαραθόσπορος
  • ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
  • 4 κουτ. σούπας +1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με φρέσκο νερό και αλάτι. Τα σιγομαγειρεύουμε ξαφρίζοντάς τα, για περίπου 15 με 20 λεπτά, ώσπου να μισομαγειρευτούν. Τα σουρώνουμε αλλά δεν πετάμε το νερό τους.

Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο, το σκόρδο, το τσίλι και τον μαραθόσπορο. Σοτάρουμε ελαφρά σε σιγανή φωτιά, έτσι ώστε να αρωματίσουμε το λάδι. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ξερό κρεμμύδι και το πράσο κι ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά, ίσα ίσα να μαραθούν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και τα καρότα και σοτάρουμε για ακόμα 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κύμινο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλα τα χορταρικά και τα φρέσκα μυρωδικά καλά πλυμένα. Τα αχνίζουμε για 5 λεπτά.

Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ταψί μαζί με τα φασόλια, ένα ποτήρι από το ζουμί των φασολιών, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και τις φλούδες λεμονιού.

Ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα και στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών.

Στο ποτήρι μας: Μαντινεία, Βιδιανό, Sauvignon αλλά και ένα δροσερό ουζάκι.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT