Εύκολο / Μερίδες: 2 φλιτζ. τσαγιού / Προετοιμασία: 15'
- 3½ – 4 φλιτζ. τσαγιού (περίπου 550 γρ.) φράουλες, σε μικρά κομμάτια
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 κουτ. σούπας χυμός πορτοκάλι
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού, ακέρωτου και κατά προτίμηση βιολογικού
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
- 1 κλαράκι φρέσκιας λουίζας (αν έχουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας ή αν βρούμε σε καλό φυτώριο) ή 1 κουτ. σούπας ξερά φύλλα λουίζας, καλά τριμμένα σε σήτα ή σουρωτηράκι (για να μη βάλουμε και τα σκληρά κοτσανάκια), προαιρετικά
Διαδικασία
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φράουλες και να αρχίσει να δένει, για περίπου 15 – 18 λεπτά.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο όγκος του μείγματος θα μειωθεί κατά το 1/3 – 1/2.
Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα και αφαιρούμε το κλαράκι της λουίζας (αν χρησιμοποιήσαμε αυτό).
Μπορούμε να σερβίρουμε το μείγμα ως έχει, σαν σάλτσα, ή να το χτυπήσουμε στο μπλέντερ για 1 – 2 λεπτά και να το σουρώσουμε, για να αποκτήσει υφή κλασικού σιροπιού (όταν το χτυπήσουμε, θα γίνει ροζέ).
Που το χρησιμοποιούμε:
- Σε παγωτά, κέικ, κρέπες, τούρτες σοκολάτας, γιαούρτι, μους λεμόνι.
- Σε μικρές ποσότητες σε σάλτσες για σαλάτες με λευκά τυριά ή αλλαντικά.
- Σε μικρές ποσότητες σε σαγανάκια με γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr