Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 4 μερίδες / Προετοιμασία: 15΄/ Χρόνος: 30΄
Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο Γιάννης Βάσιλας μαγειρεύει αγκινάρες με ξινόχοντρο.
*Ο Γιάννης Βάσιλας είναι ο μάγειρας και ιδιοκτήτης της ταβέρνας Η Αξιώτισσα στη Νάξο.
- 16 αγκινάρες
- 2 πράσα ή 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 4 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- χυμός από 2 λεμόνια
- 200 γρ. ξινόχοντρο ή πλιγούρι
- 1 μάτσο μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και επιπλέον για το τελείωμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σ’ ένα μπολ με νερό στο οποίο έχουμε ρίξει λεμόνι και αλάτι για να μη μαυρίσουν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα καρότα μαζί με τα πράσα για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον μάραθο και τον ξινόχοντρο.
Προσθέτουμε δυο φλιτζάνια νερό και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο νερό, κατά προτίμηση ζεστό. Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον ξινόχοντρο και τον μάραθο ψιλοκομμένο.
Σιγοβράζουμε για 10 ακόμα λεπτά μέχρι να γίνει ο τραχανάς. Σε αυτή την τελευταία φάση ανακατεύουμε συχνά το φαγητό και προσέχουμε να μην κολλήσει.
Αν κρίνουμε ότι χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό ή χυμό λεμονιού. Στο τέλος γαρνίρουμε το φαγητό με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε με λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι στα πιάτα μας.
Στο ποτήρι μας: Ξηρά αφρώδη κρασιά, κυκλαδίτικα Ασύρτικα και Μονεμβασιές, Sauvignon.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr