Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 16-17 τεμάχια / Προετοιμασία: 30΄+αναμονή 30΄/ Χρόνος: 30΄
Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο Κωστής Κωστάκης ετοιμάζει μικρασιάτικες πίτες με τυρί.
* Ο Κωστής Κωστάκης είναι ιδιοκτήτης του Α λα Γκρεκ και συγγραφέας του βιβλίου «Πίτες από χέρι»
- 700 γρ. αλεύρι σκληρό
- 300 γρ. αλεύρι κίτρινο
- 18 γρ. ξηρή μαγιά ή 30 γρ. νωπή
- 100 ml ελαιόλαδο
- 20 γρ. αλάτι
- 20 γρ. ζάχαρη
- 500 -550 ml νερό
Για τη γέμιση
- 250 γρ. φέτα
- 250 γρ. γραβιέρα
- 250 γρ. κασέρι
- 100 γρ. βούτυρο φρέσκο για το άλειμμα
Διαδικασία
Βάζουμε σε ένα μπολ τα άλευρα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και τα 400 ml από το νερό. Ζυμώνουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να κάνουμε ένα εύπλαστο και μαλακό ζυμάρι.
Κατόπιν το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και περιμένουμε να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια το αδειάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και το ζυμώνουμε ξανά.
Το χωρίζουμε σε μπάλες των 100 γραμμαρίων και τις αλευρώνουμε ελαφρώς. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε λεπτές στρογγυλές πίτες πάχους περίπου 3 χιλιοστών (παχιές σχεδόν σαν άψητο φύλλο σφολιάτας).
Ενώνουμε τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα μοιράζουμε στη μέση κάθε πίτας. Τις κλείνουμε σε φάκελο και ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά χωρίς λιπαρή ουσία.
Τις γυρνάμε συνέχεια μέχρι να ψηθούν καλά και να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές. Όταν είναι έτοιμες τις αλείφουμε με το βούτυρο και σερβίρουμε. Μπορούμε να καταψύξουμε μερικές πίτες είτε άψητες ή ψημένες, για επόμενη φορά.
Στο ποτήρι μας: Μια μοντέρνα ρετσίνα, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Μαντινεία, Μονεμβασιά, Θραψαθήρι, αλλά και ξανθιές μπίρες.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr