Προετοιμασία: 25΄, Ψήσιμο: 30΄, Αναμονή: 30΄
- 4 μήλα
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι, ακέρωτο
Κραμπλ
- 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο, για την ταρτιέρα
- 1/2 κούπα νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ελάχιστη κανέλα
- 1/2 πακέτο (125. γρ.) βούτυρο + λίγο, για την ταρτιέρα
Διαδικασία
Φτιάχνουμε πρώτα το κραμπλ: Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα τέσσερα πρώτα υλικά. Κόβουμε σε κομμάτια το βούτυρο και το ρίχνουμε στο μπολ.
Τρίβουμε με τα χέρια μας το μείγμα μέχρι το βούτυρο να ενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει για 30-40 λεπτά.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε φέτες. Βάζουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
Οταν λιώσει, προτού κάψει, ρίχνουμε τα μήλα και τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ, το αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς και αποσύρουμε.
Προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα. Απλώνουμε σε αυτή τα μήλα. Σκορπάμε από πάνω το κραμπλ.
Ψήνουμε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κόψουμε.
- Οσο πιο καλό είναι το βούτυρο, τόσο πιο νόστιμο και μυρωδάτο θα βγει το γλυκό. Επιλέξτε ένα επώνυμο αγελαδινό.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr