Η δροσερή, γλυκόξινη και ελαφρώς αψιά (λόγω του κρεμμυδιού και της μουστάρδας) «σαλατούλα» (ή ταρτάρ, αν προτιμάτε) φρούτων είναι ένα εξαίσιο κοντιμέντο για το στιβαρό ψητό κρέας. Το όλον θυμίζει… μεξικάνικο.
Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 40΄, Μαγείρεμα: 5΄
- περίπου 600 γρ. μοσχαρίσια κόντρα, χωρίς κόκαλο, σε 3 τμχ. πάχους 2 εκ. έκαστο
- 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (ή 1 κ.γ. ξερή)
- 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι (ή 1 κ.γ. ξερό)
- 45 ml σάλτσα σόγιας
- 60 ml ελαιόλαδο
- 4 μεγάλες τορτίγιες, ψημένες
Για τα φρούτα και τη σάλτσα
- 3 ροδάκινα + 2 βερίκοκα + 2 βανίλιες
- 1/2 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
- 40 γρ. μουστάρδα
- 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 μέτριο καρότο, χοντροτριμμένο
- χυμός + ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
- 30 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Φρούτα και σάλτσα: Πολτοποιούμε στο μούλτι το 1 ροδάκινο με την πιπεριά και τη μουστάρδα. Κόβουμε τα υπόλοιπα φρούτα σε κυβάκια και ανακατεύουμε με το κρεμμύδι, το καρότο, τον χυμό και το ξύσμα, 2-3 κ.σ. από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και το λάδι.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι μέχρι να κάψει καλά και ψήνουμε τις μπριζόλες για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά (για μέτριο ψήσιμο) ή 2-3 λεπτά επιπλέον για καλό ψήσιμο.
Αλατοπιπερώνουμε και βγάζουμε τις μπριζόλες σε ένα ξύλο κοπής για 5 λεπτά, να σταθούν.
Έπειτα τις κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. Τις βάζουμε σε μπολ και ανακατεύουμε με τα μυρωδικά, τη σόγια, το λάδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μοιράζουμε το κρέας σε πιάτα και σερβίρουμε με τη σαλάτα φρούτων, τις τορτίγιες και την υπόλοιπη σάλτσα.
Τι πίνουμε: Ένα φινετσάτο Λημνιό.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr