Τυχεροί οι έχοντες συκιές στην αυλή τους αλλά κι όλοι εμείς που τις βρίσκουμε στο διάβα μας για την παραλία και κλέβουμε ένα-δύο σύκα για τον δρόμο, πολύτιμα δώρα του Αυγούστου…
Αυτό τον μήνα θα γνωρίσουμε καλύτερα το πεντάγλυκο αυτό φρούτο που διατηρείται φρέσκο μόνο για 3-4 μέρες και αποξηραίνεται παραδοσιακά, δια της λιαστής μεθόδου, ή μεταποιείται με ένα σωρό ευφάνταστους τρόπους ανά την Ελλάδα, σε παστελαριές και συκόπαστα, συκομαΐδες και γλυκά.
Θα μάθουμε τους συμβολισμούς του καλοκαιρινού αυτού φρούτου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, θα δούμε πώς απεικονίζεται στην τέχνη μεγάλων ζωγράφων αλλά και πώς μεταμορφώνεται στα χέρια σπουδαίων σεφ.
Με τη βοήθειά τους θα το μετατρέψουμε κι εμείς σε μαρμελάδες, λικέρ και γλυκό του κουταλιού για να το απολαμβάνουμε όλο το χειμώνα. Θα ετοιμάσουμε τολμηρούς συκομεζέδες για τα καλοκαιρινά μας τραταρίσματα, με μαστέλο αλλά και με προσούτο και ανθότυρο, ενώ θα το εντάξουμε και στο πρωινό μας μέσα από τις αγαπημένες τηγανίτες.
Η έκπληξη για το τέλος: μια πρωτότυπη σαλάτα με αυγοτάραχο για εκλεκτούς ουρανίσκους.
Γιατί, όπως θα έλεγε και ο Paul Valery, «μπορείτε να μου στερήσετε οτιδήποτε εκτός από τον καφέ, τα τσιγάρα και τα σύκα!»
Ο «Γαστρονόμος» κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 15/08 με την «Καθημερινή της Κυριακής»