Κλασικά, μοντέρνα, γκουρμέ και ιδιαίτερα, όλα χώρεσαν στη λίστα με τα αγαπημένα μας.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, τα σορμπέ παρασκευάζονται με φρούτα, νερό και ζάχαρη και δεν περιέχουν λιπαρές ύλες. Η διαφορά τους από τις γρανίτες έγκειται στην περιεκτικότητα σε φρούτο, που είναι σαφώς μεγαλύτερη, γι’ αυτό και η υφή τους είναι πιο συμπαγής, μαλακή, κρεμώδης και ομοιογενής, ενώ η γρανίτα έχει μεγάλους κρυστάλλους, είναι τραγανή και μοιάζει με τριμμένο πάγο. Στην περίπτωση του σορμπέ σοκολάτα, η λογική της παρασκευής ακολουθεί αυτή των σορμπέ, δηλαδή ξεκινάμε με βάση το νερό και τη ζάχαρη, μόνο που τα φρούτα αντικαθιστά η σοκολάτα. Κάτι ακόμα που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι δεν είναι όλα τα σορμπέ vegan και καλό είναι να ρωτάμε πριν αγοράσουμε, αν αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί. Όσα σορμπέ προέρχονται από χυμούς φρούτων και είναι πολύ υδαρή (όπως, λ.χ., αυτά από εσπεριδοειδή) μπορεί να περιέχουν σκόνη γάλακτος, η οποία τους δίνει «σώμα». Στις ΗΠΑ ο διαχωρισμός αυτός είναι πιο σαφής, καθώς χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές λέξεις: «sorbet», όταν το παγωτό δεν περιέχει γαλακτοκομικά, και «sherbet», όταν περιέχει.
-
Bon Bon Fait Maison
Από τα καλύτερα σορμπέ που έχω φάει. Μαλακά, χωρίς ίχνος κρυστάλλων, σου αφήνουν στο στόμα την κρεμώδη αίσθηση του παγωτού. Η παρασκευή τους είναι μια μικρή επιστήμη. Κάθε φορά μετρούν τα σάκχαρα των φρούτων (χρησιμοποιούν φρέσκα ή καλής ποιότητας πούλπες) και μειώνουν αν χρειαστεί τη ζάχαρη της συνταγής, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ισορροπημένο. Βγάζουν γύρω στις 12 γεύσεις, όλες εξαιρετικές. Αν έπρεπε να διαλέξω; Μάνγκο: πυκνό, μεταξένιο, με χρώμα φωτεινό και γεύση που ακροβατεί μεταξύ ανανά, πορτοκαλιού και ροδάκινου. Φράουλα: γαργαλιστικά αρωματική. Βατόμουρο (στην πραγματικότητα είναι σμέουρο): το ονειρεύτηκα δίπλα σε ζεστό φοντάν σοκολάτας. Πολύ ιδιαίτερο το passion fruit με ροδάκινο και το μανταρίνι Χίου με μαστίχα (περιέχει και σκόνη γάλακτος), το οποίο χώρεσε όλη τη Χίο σε μια τόση δα κουταλιά. Τα μανταρίνια τα προμηθεύονται από το νησί στην εποχή τους και καταψύχουν το ξύσμα και τον χυμό, για να έχουν όλο τον χρόνο. Χριστίνα Τζιάλλα
Πειραιάς (εργαστήριο και κατάστημα): Πολυδεύκους 39, Τ/210-41.17.999, Δευτ.-Τετ. 12.00-19.00, Πέμ.-Σάβ. 12.00-22.00. Σύνταγμα (νέο κατάστημα): Πετράκη 30, Αθήνα
-
Κόκκιον
Εξαιρετικές πρώτες ύλες, ευρηματικές συνταγές, μοναδική υφή και γεύση έχουν τα σορμπέ του Βασίλη Παπαματθαίου, ζαχαροπλάστη με γαλόνια. Σορμπέ βερίκοκο, ροδάκινο και δεντρολίβανο, σορμπέ λεμόνι και λουίζα, σορμπέ με κόκκινα φρούτα, σορμπέ με καρύδα, σοκολάτα και μπισκότα στον ατμό (!) και τα προσωπικά αγαπημένα μου μάνγκο, αλλά και μανταρίνι με τζίντζερ. Καινούργια γεύση γι’ αυτό το καλοκαίρι το σορμπέ σοκολάτας με μαύρη γαλλική σοκολάτα Weiss. Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για τις νέες γεύσεις που ετοιμάζουν κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα φρούτα εποχής και οι οποίες δεν υπάρχουν στον μόνιμο κατάλογο. Mαρία Βασιλοπούλου
Πρωτογένους 2, Μοναστηράκι, Τ/6981-563.511.
-
Μαραμπού
Ο συνδυασμός βιολέτας και ροδάκινου προκρίνει το σορμπέ αυτό ως μία από τις πιο σοβαρές υποψηφιότητες στα καλοκαιρινά Όσκαρ παγωτού. Ξεχωρίζω ακόμα αυτό με το μαύρο σουσάμι και μέλι, με φοβερή υφή. Γενικά, οι συνδυασμοί στο Μαραμπού είναι ασυνήθιστοι και ενδιαφέροντες, τόσο που καμιά φορά ούτε που κοιτάω τη σοκολάτα, εστιάζω στο σορμπέ και δεν νιώθω ότι κάνω αβαρία. Έχουν μετριασμένη ζάχαρη και ωραία υφή, μαλακή σε κάποιες περιπτώσεις και σε άλλες πιο τραγανή. Νένα Δημητρίου
Αρχελάου 17, Παγκράτι, Τ/210-72.47.037.
-
Solo Gelato
Ο Νίκος Χριστογεώργoς ξέρει καλά και τα παγωτά και τα σορμπέ. Το λεμόνι, το μάνγκο, τα κόκκινα φρούτα, το ροδάκινο, αλλά και το πεπόνι θα σας ικανοποιήσουν απόλυτα με το άρωμα, τη γεύση και την υφή τους. Αφήστε μόνο για μένα το υπέροχο σορμπέ σοκολάτας με το βιολογικό κακάο Criollo, την κρεολική βασίλισσα των ποικιλιών κακάο. Καταπληκτικό. Mαρία Βασιλοπούλου
Α. Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι, Τ/210-68.13.622
-
Aσημακόπουλος
Κλασική αξία τα σορμπέ λεμόνι και φράουλα του Ασημακόπουλου, ξεχωρίζουν για την υφή τους και τη δυνατή γεύση τους. Φέτος δοκιμάσαμε και τις νέες γεύσεις ροδάκινο, μάνγκο και πεπόνι, με το τελευταίο να μας κερδίζει με το άρωμά του. Mαρία Βασιλοπούλου
Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, Τ/210-36.10.092.
-
Oggi
Μέντα με φράουλα, πεπόνι, ανανάς, μπανάνα. Τέσσερις γεύσεις δοκίμασα στο νέο παγωτατζίδικο του Συντάγματος, υποκατάστημα της παγκόσμιας αλυσίδας Oggi. Πρώτο θα βάλω τον ανανά, που είχε μια δροσιστική οξύτητα και μικρά κομματάκια φρούτου στην υφή. Αν σας αρέσουν τα πιο γλυκά σορμπέ, με πλούσια υφή, αυτό είναι το μαγαζί σας. Νένα Δημητρίου
Βουλής 17, Σύνταγμα, T/210-32.46.995.
-
Le Greche
Δεν είμαι πολύ των φρούτων, το παραδέχομαι. Και αν είναι να φάω γλυκό, προτιμώ συνήθως σοκολάτα. Μπορώ να λέω, λοιπόν, ότι έφαγα σορμπέ και όχι παγωτό με το απίθανο σορμπέ σοκολάτας του Le Greche. Αποκλειστικά για chocolate lovers, αφού εδώ θα νιώσετε τη μεστή και πλούσια γεύση του κακάο, έντονη και με χαρακτήρα. Δεν είναι πολύ γλυκό ούτε πικρό, φτιάχνεται με σοκολάτα Valrhona και είναι πεντανόστιμο. Για τους λάτρεις των φρούτων, προτείνω το σορμπέ φρούτα του δάσους, δροσιστικό και ελαφρύ. Λίνα Καπετάνιου
Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, Τ/216-70.06.458, Λυκούργου 2-10, Φάρος Ψυχικού, Τ/213-04.16.299, Λ. Μεσογείων 456, Αγία Παρασκευή, Τ/210-01.01.617.
-
La Mole
Φρέσκα φρούτα στην εποχή τους και μηδέν χρωστικές είναι η συνταγή για όλα τα σορμπέ της πολύ καλής τζελατερίας της Πεύκης. Δίπλα σε πιο κλασικές επιλογές (βλ. λεμόνι) θα βρεις και ενδιαφέρουσες, ολίγον πιο γκουρμέ γεύσεις, όπως σορμπέ φραγκόσυκο, που παρασκευάζεται με κανονικά φρέσκα φραγκόσυκα, γι’ αυτό και κάπου κάπου ξεφεύγουν κι ένα δύο από τα ενοχλητικά κουκουτσάκια, αλλά και σορμπέ πράσινο μήλο. Ωραία, δροσερά και γαργαλιστικά στο στόμα το πεπόνι και το μύρτιλο με βασιλικό. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, τα βρήκα αρκετά γλυκά. Πιστεύω ότι θα τα ωφελούσε μια σημαντική μείωση της ζάχαρης. Χριστίνα Τζιάλλα
Λεωφ. Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τ/210-80.62.594.
-
Chocolatte Milano
Έχουν περάσει χρόνια από την πρώτη φορά που δοκίμασα εδώ σορμπέ μπανάνα. Μία κουταλιά όλο παγωμένο φρούτο, πολύ δροσιστικό και ταυτόχρονα απαλό, σαν κρέμα χωρίς ίχνος κρέμας. Σήμερα δοκίμασα σορμπέ πορτοκάλι και λεμόνι, αναζωογονητικά και με ωραίο άρωμα – τα εσπεριδοειδή βγαίνουν πιο γρανιτένια σε υφή. Περισσότερα καλοκαιρινά φρούτα μπαίνουν στο μενού, αλλά ποτέ δεν θα βρείτε τεράστια ποικιλία, καλό σημάδι για την προσεγμένη και ποιοτική παραγωγή τους. Μια που θα έρθετε έως εδώ, μαζί με το σορμπέ πάρτε και το υπέροχο παγωτό zuppa inglese. Νένα Δημητρίου
Λεωφόρος Αλίμου 53, Τ/213-02.31.660.
-
L’arte del gelato
Επιμονή στην εποχικότητα και στην όσο το δυνατόν ελάχιστη ή καθόλου χρήση ζάχαρης. Εδώ δεν φτιάχνουν τίποτα εκτός εποχής – το κορυφαίο σορμπέ φράουλα σταμάτησε όταν τελείωσαν οι ώριμες φράουλες. Αυτή την εποχή πρωταγωνιστούν τα σορμπέ πεπόνι, σύκο και καρπούζι, και είναι από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει: πλούσια, με συμπυκνωμένη γεύση φρούτου και έντονα, φυσικά αρώματα σε σορμπέ αποκλειστικά από καλογινωμένα φρούτα. Θαυμάσια ισορροπία στα υλικά, σε ένα άκρως απολαυστικό αποτέλεσμα. Βιβή Κωνσταντινίδου
Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 135, Ηλιούπολη, Τ/210-99.01.669., Πλατεία Εσπερίδων, Γλυφάδα, Τ/210-89.85.500, Μιαούλη 26, πλατεία Ψυρρή, Τ/210-32.20.03., Χώρα Ίου, Τ/22860-92.101.