Γαστρονόμος: Μαγαζιά σε στοές

Τρώμε σε εστιατόρια κρυμμένα στις στοές της Αθήνας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεντρικά μεν, κρυμμένα δε μέσα στο ιδιαίτερο σύμπαν των αθηναϊκών στοών, αυτά τα εστιατόρια έχουν περιποιημένο φαγητό και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. 

Μέσα στην κίνηση της Αθήνας οι στοές μοιάζουν με έναν παράλληλο, αλλά πιο ήσυχο κόσμο, που έχει αναπτύξει τη δική του ζωή. Παντού επιγραφές μιας άλλης εποχής και επαγγελματίες που αγνοούσαμε ότι υπάρχουν μέχρι που χρειάστηκε να επισκευάσουμε εκείνο το ρολόι ή να φτιάξουμε κλειδί και σφραγίδα. Είναι ένα ολόκληρο εμπορικό δίκτυο που σε άλλα σημεία φθίνει και σε άλλα ζει και βασιλεύει. Σε κάποιες από αυτές τις στοές, ανάμεσα στο Σύνταγμα και την Ομόνοια, έχουν βρει στέγη κλασικά μπαρ, διαχρονικά ζαχαροπλαστεία αλλά και μερικά από τα αγαπημένα μας εστιατόρια – δημοφιλείς «κρυψώνες» όταν θέλουμε να ησυχάσουμε λίγο από τη βοή της πόλης.

Για θαλασσινά σε λογικές τιμές

Για καλό, τίμιο φαγητό στο κέντρο, και ειδικά για θαλασσινά, το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς είναι από τις πρώτες επιλογές που έρχονται στο μυαλό μας. Αυτή η ταπεινή ταβέρνα -η οποία διαφεύγει της προσοχής έτσι όπως είναι χωμένη στη στοά της Λέκκα- κάνει το εξής απροσδόκητο: σερβίρει ολόφρεσκα ψαρικά, δυό βήματα από την πλατεία Συντάγματος χωρίς μάλιστα να τα κοστολογεί χρυσάφι.

Το προτείνουμε για μεσημεριανό διάλειμμα είτε από τη δουλειά είτε από τη βόλτα στη φασαριόζικη Ερμού και τους γύρω δρόμους. Από τον κατάλογο διαλέγουμε πάντα: γαριδάκι συμιακό και καλοτηγανισμένο θράψαλο, κουτσομούρες, απαλή ταραμοσαλάτα, τη σαλάτα με τα βραστά ολόγλυκα λαχανικά και τα μαυρομάτικα φασόλια, σαρδέλα ψητή στα κάρβουνα φιλεταρισμένη και με το μαϊντανό της αλλά και ό, τι άλλο μας προτείνει εκείνη τη μέρα ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, ο Τριαντάφυλλος. 

Λέκκα 22, Σύνταγμα, T/210-32.27.298

Κρητικοί μεζέδες και τσικουδιά Σητείας

Πάνω από 30 χρόνια έχει κλείσει η «Κρήτη» στη μισοσκότεινη στοά της Βερανζέρου, στην πλατεία Κάνιγγος. Με την παγωμένη, χύμα τσικουδιά Σητείας βγάζουν στα τραπέζια μαγειρευτά, ψαρικά και κρεατικά με άρωμα από το νησί. Αφού καθίσουμε στα δροσερά, θα πάρουμε πατάτα οφτή και ομελέτα με τρυφερό απάκι παρέα με πλούσια, απίθανη στάκα.

Γαστρονόμος: Μαγαζιά σε στοές-1

Οι κολοκυθοανθοί με ρύζι και ξύγαλο όπως και η μαραθόπιτα είναι απαραίτητοι μεζέδες που δεν παραλείπουμε. ΑΗ κουζίνα βγάζει ακόμα πολλά και νόστιμα, από χοχλιούς μπουμπουριστούς και τρυφερό κατσικάκι τσιγαριαστό ή φρικασέ με σταμναγκάθι μέχρι ξυδάτα σφακιανά λουκάνικα σχάρας. Για το τέλος πίτα σφακιανή με ωραίο μέλι. 

Βερανζέρου 5, Πλ. Κάνιγγος, Τ/210-38.26.998

Ένα γαστροκαφενείο στα Χαυτεία

Το Στοά Φιξ είναι ένα σύγχρονο καφενείο με ελληνικές γεύσεις αλλά και αρκετούς νεωτερισμούς που έστησε η σεφ Γωγώ Δελογιάννη πριν έναν χρόνο σχεδόν, στο υπόγειο της στοάς Φιξ, κάτω απ΄την οδό Αιόλου, μια ανάσα από την Ομόνοια. Κατεβαίνοντας τα σκαλάκια συναντάμε έναν μοντέρνο χώρο με ρετρό στοιχεία. Εκεί, κάπως αυθόρμητα, η σαλάτα με μπλε τυρί, ποσέ αχλάδια και καραμελωμένα φιστίκια πάει με τα τραγανά κεφτεδάκια και την κρέμα καλαμποκιού αλλά και τα «ελληνότροπα» bao buns. Από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα είναι η τσουχτή μακαρονάδα της Μάνης, με μυζήθρα, τηγανητά αυγά και λίγο μαύρο σκόρδο. Στα συν και οι αυθόρμητες μουσικές βραδιές που διοργανώνονται συχνά στο γαστρο-καφενείο, με τη σεφ να παίρνει ουκ ολίγες φορές μέρος στο γλέντι τραγουδώντας. 

Αιόλου 102, Ομόνοια, Τ/211-11.90.119

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT