9 συνταγές με ψάρι για την Κυριακή των Βαΐων

9 συνταγές με ψάρι για την Κυριακή των Βαΐων

Την Κυριακή των Βαΐων, πριν από τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, μαγειρεύουμε από αγιορείτικο μπακαλιάρο με πατάτες και λευκή σάλτσα μέχρι γαλλική μπουγιαμπέσα

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή των Βαΐων ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρο εορτάζεται η θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην πόλη των Ιεροσολύμων. Ο Ιησούς έφτασε στα Ιεροσόλυμα, κοντά στο όρος των Ελαιών, αναβάτης σε ένα πουλάρι που είχε ζητήσει να του φέρουν οι μαθητές του. Στην πλάτη του ζώου είχαν στρώσει για σαμάρι ρούχα τους, για να καθίσει όσο γίνεται πιο αναπαυτικά ο Δάσκαλός τους.

Φτάνοντας στην πόλη, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να Τον προϋπαντήσει, στρώνοντας τον δρόμο με ρούχα, μια χειρονομία σεβασμού και θαυμασμού. Άλλοι έκοβαν και έστρωναν επίσης νεαρά κλαδιά δέντρων (βάγια). Το πιθανότερο είναι ότι έστρωσαν κλαδιά φοίνικα, δέντρου που φύεται στην περιοχή και συμβολίζει τη νίκη. Βάγια σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας λένε επίσης ένα είδος δάφνης. Στην Εκκλησία, την Κυριακή των Βαΐων, ανάλογα με τον τόπο, δίνουν κλαδιά από διάφορα φυτά που έχουν προηγουμένως ευλογηθεί κατά την Ακολουθία του Όρθρου: μυρτιά, ιτιά, δάφνη, φοίνικα.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT