Γύρω στον Μάιο αραιώνουν τα φύλλα των αμπελιών για να αφήσουν τις ακτίνες του ήλιου να περάσουν και να ωριμάσουν τα σταφύλια. Αυτά τα τρυφερά φυλλαράκια τα παραγεμίζουν με διάφορα, προς τέρψιν όλων μας. Αυτή η συνταγή είναι από την Πόλη και μου την έδωσε πριν από πολλά χρόνια η Μαρία Ιορδανίδου, η συγγραφέας της Λωξάντρας. Θα σας παραξενέψει η ποσότητα του κρεμμυδιού, αλλά σας βεβαιώνω ότι η τεχνική του αχνίσματος το μεταμορφώνει. Αλλωστε, πώς πετυχαίνει κανείς την ισορροπία το λέει η ίδια η Λωξάντρα: «Βάλε μπόλικο κρεμμύδι στον γιαλαντζί ντολμά για να τον κάνεις νόστιμο, αλλά βάλε και δυόσμο για να τον κάνεις χωνευτικό». Η λέξη «γιαλαντζί» είναι τούρκικη και σημαίνει «ψεύτικο» γιατί αυτοί οι ντολμάδες δεν έχουν κρέας.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στον Γαστρονομό