Οι δροσερές σπανιόλικες σούπες

Gazpacho, ajo blanco αλλά και μια ιδιαίτερη romesco, με μόνα εργαλεία ένα μαχαίρι και έναν πολυκόφτη

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρακαταθήκη των Αράβων και της μεσανατολίτικης κουζίνας, οι παγωμένες περαστές σούπες της Ισπανίας ενώνουν τις δύο εσχατιές της Μεσογείου σε πιάτα με πικάντικη γεύση και δυνατά αρώματα.

Τι;

Με πρωταγωνίστρια την gazpacho σε διάφορες παραλλαγές της, οι παγωμένες πολτοποιημένες σούπες είναι μία από τις πολιτισμικές παρακαταθήκες των Αράβων στην Ιβηρική Χερσόνησο. Η λέξη «gazpacho» προέρχεται από την αρχαιοελληνική «γαζοφυλάκιον», όπου «γάζα» σημαίνει «θησαυρός», και ειδικότερα ένα δοχείο που χρησιμοποιούσαν στις πρώτες χριστιανικές εκκλησίες για να προσφέρουν οι πιστοί μικρούς θησαυρούς-προσφορές: νομίσματα, ψωμί, καρπούς. Τη λέξη πήραν οι Άραβες της Ιβηρικής Χερσονήσου και τη μετέφεραν στη γλώσσα τους ως «gazpacho», θέλοντας να περιγράψουν πως η σούπα αυτή είναι ένα «θησαυροφυλάκιο» νοστιμιάς, αφού αποτελείται από πολλά εύγευστα υλικά. Διασημότερη είναι η κόκκινη, με ντομάτα, ωστόσο δεν είναι η μοναδική. Άλλωστε οι gazpacho δεν είναι οι μόνες περαστές παγωμένες σούπες της ισπανικής κουζίνας. Οι συνταγές είναι πολλές και συνήθως συνδυάζουν λαχανικά και φρούτα μαζί, ενώ οι περισσότερες περιέχουν σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT