Λαϊκό και δημοφιλές τρόφιμο ήταν το ρύζι. Τρόφιμο καθημερινό, οικονομικό και θρεπτικό. Το πιάτο είναι περσικό («Ατζέμ» αποκαλούνταν οι Πέρσες από τους Τούρκους) και είναι ρύζι μαγειρεμένο σε αρνίσιο ζωμό (κάτι σαν το κρητικό γαμοπίλαφο) μαζί με το αρνίσιο ψαχνό, αλλά και με προσθήκη σταφίδας και ξηρών καρπών, χαρακτηριστικών αρτυμάτων της περσικής κουζίνας. Το συγκεκριμένο πιάτο, αλλά και όλα τα πιλάφια, έπρεπε να είναι μαγειρεμένα έτσι ώστε οι κόκκοι του ρυζιού να είναι τρυφεροί και αφράτοι, και απολύτως σπυρωτοί.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στον Γαστρονόμο