Έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε τα πιάτα της σμυρναίικης και της πολίτικης μαγειρικής (αλλά και πολλά της δικής μας κουζίνας) με τουρκικές ονομασίες.
Ωστόσο «η τουρκική ονομασία δεν συνεπάγεται και τουρκική προέλευση», μας επισημαίνει η ακαδημαϊκός δρ Κατερίνα Πολυμέρου – Καμηλάκη. Εάν ανατρέξουμε σε καταγραφές υλικών, συνδυασμών τους και συνταγών, στον ελλαδικό χώρο και γενικότερα στη μεσογειακή γειτονιά μας, θα διαπιστώσουμε ότι είναι όλα γνωστά από την αρχαιότητα – πολλά συνέχισαν να εμφανίζονται σε βυζαντινές και κατοπινές καταγραφές και αναφορές, απλώς σταδιακά εγκαταλείφθηκαν οι αρχικές τους ονομασίες και καθιερώθηκαν αυτές της επικρατούσας γλώσσας.
Στην προκειμένη περίπτωση, της τουρκικής. Οι παραλλαγές σε κάθε περιοχή, ακόμη και μέσα στην ίδια την επικράτεια μιας πόλης, είναι πολλές.
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr