Οι ανεμόμυλοι και τα φουρνάρικα της Πάρου

Οι ανεμόμυλοι και τα φουρνάρικα της Πάρου

Εξερευνούμε την πλούσια παράδοση της αρτοποιητικής τέχνης στην Πάρο και τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους με την καρτποσταλική γραφικότητά τους

39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν είχε μπουνάτσα στην Πάρο, ο μυλωνάς ξεκουραζόταν, καθόταν στο κατώι του και έπλεκε καλάθια. Καπετάνιος της στεριάς ήταν το προσωνύμι του και έχαιρε εκτίμησης, καθώς, όπως έλεγαν, .ο μυλωνάς ανεμίζει κόντρα στον αέρα τα πανιά της φτερωτής, ενώ ο καπετάνιος οδηγεί το πλοίο πάντα πρίμα στον καιρό. Λένε πως τα παλιότερα χρόνια υπήρχαν περί τους 55 ανεμόμυλους σε όλο το νησί και πως οι εμπειρικοί Παριανοί μυλομαραγκοί κατασκεύαζαν τους πυργόμυλους τουλάχιστον από τον 13ο αιώνα, ενώ κάποιοι από αυτούς που σώζονται σήμερα είναι άνω των 350 χρόνων. Η ανέγερση του πύργου, που έφτανε μέχρι και τα 10 μέτρα σε ύψος, και η τοποθέτηση του μηχανισμού έπρεπε να προχωρούν παράλληλα, και η κατασκευή του ήταν εφαρμοσμένη προβιομηχανική τεχνολογία σε άμεση συνάρτηση με τον τόπο και την παραγωγή.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT