Με τι φαγητά ταιριάζει το Ξινόμαυρο; 10 φιάλες που αξίζουν

Με τι φαγητά ταιριάζει το Ξινόμαυρο; 10 φιάλες που αξίζουν

Κόκκινα, ροζέ ή λευκά; Ξηρά ή ημίγλυκα; Αφρώδη ή μη; Ό,τι στιλ κρασιού και να πίνεις, θα το βρεις και από Ξινόμαυρο. Οι Έλληνες οινοποιοί αγαπούν αυτή τη συναρπαστική ποικιλία, παράγοντας κρασιά που δεν περνούν απαρατήρητα

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει αυτή την ποικιλία αποκλειστικά με ερυθρά κρασιά, η αλήθεια είναι ότι παράγει πολλά διαφορετικά στιλ. Ξηρά ή ημίγλυκα, αφρώδη λευκά ή ροζέ, Blanc de Noirs (λευκά κρασιά από ερυθρές ποικιλίες), εξαιρετικά ροζέ με ανοιχτό αλλά και πιο σκούρο χρώμα, ερυθρά ξηρά ή ημίγλυκα, αλλά και επιδόρπια κρασιά. Κάποια κοινά χαρακτηριστικά σε όλα σχεδόν τα Ξινόμαυρα ανεξαρτήτως στιλ είναι το έντονο κόκκινο φρούτο που γεύεσαι (φράουλα, κεράσι), το έντονο βοτανικό στοιχείο, η υψηλή οξύτητα, οι μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης… Οι τανίνες –όπου υπάρχουν– είναι πάντα αισθητές, ενώ ειδικά στα ερυθρά κρασιά θα διαπιστώσουμε γήινα και ζωικά αρώματα.

Πού καλλιεργείται;

Υπάρχουν τέσσερις περιοχές παραγωγής με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης: το Αμύνταιο και η Νάουσα – εδώ τα κρασιά είναι από 100% Ξινόμαυρο–, η Ραψάνη, όπου μαζί με το Ξινόμαυρο συμμετέχουν οι ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό, και η Γουμένισσα, όπου το Ξινόμαυρο συναντάει τη Νεγκόσκα σε έναν από τους βορειότερους αμπελώνες. Άλλες περιοχές παραγωγής ποιοτικών Ξινόμαυρων είναι η Πέλλα και το Βελβεντό, ενώ τελευταία γίνονται κάποιες ποιοτικές προσπάθειες και στον αμπελώνα της Δράμας.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT