Αν και οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει αυτή την ποικιλία αποκλειστικά με ερυθρά κρασιά, η αλήθεια είναι ότι παράγει πολλά διαφορετικά στιλ. Ξηρά ή ημίγλυκα, αφρώδη λευκά ή ροζέ, Blanc de Noirs (λευκά κρασιά από ερυθρές ποικιλίες), εξαιρετικά ροζέ με ανοιχτό αλλά και πιο σκούρο χρώμα, ερυθρά ξηρά ή ημίγλυκα, αλλά και επιδόρπια κρασιά. Κάποια κοινά χαρακτηριστικά σε όλα σχεδόν τα Ξινόμαυρα ανεξαρτήτως στιλ είναι το έντονο κόκκινο φρούτο που γεύεσαι (φράουλα, κεράσι), το έντονο βοτανικό στοιχείο, η υψηλή οξύτητα, οι μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης… Οι τανίνες –όπου υπάρχουν– είναι πάντα αισθητές, ενώ ειδικά στα ερυθρά κρασιά θα διαπιστώσουμε γήινα και ζωικά αρώματα.
Πού καλλιεργείται;
Υπάρχουν τέσσερις περιοχές παραγωγής με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης: το Αμύνταιο και η Νάουσα – εδώ τα κρασιά είναι από 100% Ξινόμαυρο–, η Ραψάνη, όπου μαζί με το Ξινόμαυρο συμμετέχουν οι ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό, και η Γουμένισσα, όπου το Ξινόμαυρο συναντάει τη Νεγκόσκα σε έναν από τους βορειότερους αμπελώνες. Άλλες περιοχές παραγωγής ποιοτικών Ξινόμαυρων είναι η Πέλλα και το Βελβεντό, ενώ τελευταία γίνονται κάποιες ποιοτικές προσπάθειες και στον αμπελώνα της Δράμας.
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο