Πόλη κοσμοπολίτικη, εμπορική, η Σμύρνη, τόπος αφθονίας, είχε ιδιαίτερη σχέση με το φαγητό. Ήταν σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής της ζωής. Με το «Βεγγέρα στη Σμύρνη» η Mastercard και ο Γαστρονόμος, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, ξαναστήνουν τα τρανά της τραπέζια. Επιστρέφουν σε μια κουζίνα-μεγάλη κληρονομιά.
Το μενού του pop-up restaurant που έχουν στήσει στον χώρο του εστιατορίου του Μουσείου Μπενάκη/Πειραιώς138 είναι εμπνευσμένο από συνταγές από τετράδια-οικογενειακά κειμήλια που συνέλεξε ο Γαστρονόμος στις έρευνες του και εκδόσεις για την κουζίνα της Σμύρνης και της Ιωνίας. Και μπολιασμένο με τις αναμνήσεις της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου, η οποία, με ρίζες στη Σμύρνη, στην Καππαδοκία και στην Πόλη, αναλαμβάνει ρόλο οδηγού σ’ ένα ταξίδι στα σμυρναίικα τραπέζια του άλλοτε.
Καθίστε κι αφήστε τα πιάτα να διηγηθούν την ιστορία με το δικό τους τρόπο. Με λακέρδα, κυμινάτα σουτζουκάκια και γαρίδες στον ταβά, ψάρι παπατζίδικο με ξίδι και σαφράν, σεκέρ παρέ κι άλλα πολλά.
Μενού με γεύσεις της Μικράς Ασίας διά χειρός Νένας Ισμυρνόγλου
Μεζέδάκια για την αρχή (για το ούζο και το τσίπουρο του καλωσορίσματος)
- Λακέρδα, λαχανικά και τουρσιά διά την όρεξιν
- Λαχανοντολμάδες λαδεροί, δροσεροί
- Σκορδαλιά ελαφριά με αμύγδαλα
- Σουτζουκάκια ψητά με το κύμινό τους
Πρώτο πιάτο
- Γαρίδες στον ταβά και ρεγγοσαλάτα
Δεύτερο πιάτο
- Ψάρι παπατζίδικο με ξίδι και σαφράν και πιλάφι πολίτικο
Τρίτο πιάτο
- Μουσακάς μικρασιάτικος με ντομάτα και κασέρι
Γλυκίσματα
- Παγωτό τριαντάφυλλο
- Ποικιλία γλυκών σε πιατέλα: σεκέρ παρέ, χαλβάς πολίτικος, λουκούμια
- Φρούτα δροσερά της εποχής
- Λικέρ βύσσινο
«Κρατήσεις online benaki.org/smyrnirestaurant ή τηλεφωνικά στο 698-16.92.689»;
Δείτε περισσότερα στο gastronomos.gr