Νοέμβριος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

Νοέμβριος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

Καιρός για κάστανα και αμύγδαλα. Κηπευτικά, όπως τα λάχανα και τα σέλινα, είναι τώρα στα καλύτερά τους, ενώ στους πάγκους βρίσκουμε επίσης, φρέσκα ακτινίδια, ρόδια και λωτούς

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλό μήνα! Για να δούμε τι φέρνει στο καλάθι μας ο μήνας Νοέμβριος… Για να ξέρετε τα φρέσκα προϊόντα κάθε μήνα, από τα φρούτα και τα λαχανικά μέχρι τα ψάρια και τα θαλασσινά ο γαστρονόμος μιλά με ιχθυοπώλες και μανάβηδες και ετοιμάζει τη λίστα του μήνα.

Τα φρούτα του μήνα

Ολόφρεσκα είναι τα γλυκόξινα ακτινίδια, που συλλέγονται από Οκτώβρη μέχρι Δεκέμβρη – δοκιμάστε τα Πιερίας, Καβάλας και Ημαθίας. Τα περίφημα λαμπερά ρόδια Ερμιόνης, συναγωνίζονται εκείνα της Πέλλας και της Αργολίδας. Καιρός για φρέσκα αμύγδαλα και καρύδια νέας εσοδείας (ειδικά από τα ορεινά της Αχαΐας και της Αρκαδίας), αλλά και για κάστανα βολιώτικα και κρητικά μαρόνια.

Τα αυστηρά εποχικά κυδώνια του Πηλίου είναι φημισμένα εξίσου με τα Αφράτα Θεσσαλονίκης. Ο Νοέμβρης είναι μήνας για κλημεντίνες, λωτούς και βέβαια για τα πρώτα χειμερινά πορτοκάλια: Μέρλιν, Ναβαλίνες και New Hall. Ποικιλία από γκρέιπφρουτ παράγει η Κόρινθος και η Κρήτη, και πολλών λογιών φρούτα του δάσους το Μέτσοβο, τα Τρίκαλα και η Εύβοια.

Τα τελευταία φρέσκα αχλάδια της αγοράς είναι τα Passa Grassana και πλέον θα βρίσκουμε μόνο ψυγείου. Ομοίως, τώρα κυκλοφορούν τα τελευταία πράσινα, ορεινά ξινόμηλα Granny Smith και Mutsu. Σε ορισμένους μανάβηδες θα βρούμε όψιμα σταφύλια, σκεπαστά, όπως Σουλτανίνα Κρήτης και Κορινθίας και Σιδερίτη Πελοποννήσου.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT