Βεγγέρα στη Σμύρνη: Ένα εστιατόριο-ταξίδι στη Μικρά Ασία του 1900

Βεγγέρα στη Σμύρνη: Ένα εστιατόριο-ταξίδι στη Μικρά Ασία του 1900

Το pop-up εστιατόριο του Γαστρονόμου ξαναστήνει τα τρανά σμυρναίικα τραπέζια, επιστρέφοντας σε μια μαγειρική παράδοση που είναι με πολλούς τρόπους πάντα εδώ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαίνεις και ξαφνικά βρίσκεσαι σε έναν άλλο τόπο, σε μια άλλη εποχή. Είναι τα τραπέζια, στρωμένα με λευκά, «καλά» τραπεζομάντιλα και όμορφα σερβίτσια, είναι οι εικόνες της προκυμαίας στις αρχές του περασμένου αιώνα, με τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα καφενεία, τις άμαξες, τον κόσμο με τα ρούχα εκείνου του καιρού.

Το Βεγγέρα στη Σμύρνη, το pop-up εστιατόριο που δημιούργησαν ο Γαστρονόμος και η Mastercard σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, ατμοσφαιρικό, νοσταλγικό και σύγχρονο μαζί, ξαναζωντανεύει την ατμόσφαιρα και τις γεύσεις μιας πόλης ακμάζουσας, κοσμοπολίτικης, που το φαγητό της, σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής της φυσιογνωμίας, το χαιρόταν, το γιόρταζε, το τιμούσε.

Σε αυτό το κλίμα κινείται το μενού, απότοκο της βιωματικής σχέσης της Νένας Ισμυρνόγλου με τη μικρασιάτικη κουζίνα και της μεγάλης έρευνας του Γαστρονόμου, που συνέλεξε αυθεντικές συνταγές από οικογενειακά τετράδια μαγειρικής που φυλάχθηκαν ευλαβικά, ανέτρεξε σε βιβλία που έκλεισαν στις σελίδες τους αυτόν τον πλούτο, κατέγραψε διηγήσεις και ιστορίες. Σε ταξιδεύει πιάτο πιάτο στις μέρες της μπελ επόκ της Σμύρνης. Στις βεγγέρες της, που κρατούσαν μέχρι αργά το βράδυ. Στις μαγειρικές που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, οι οποίοι μετά την καταστροφή ρίζωσαν σε διάφορους τόπους και μπόλιασαν με τις γεύσεις και τις συνήθειές τους την ελλαδίτικη κουζίνα.

Η μικρασιατική κληρονομιά

«Στα περισσότερα ταξίδια που κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια ανά την Ελλάδα για να καταγράψουμε τοπικές κουζίνες και προϊόντα, “σκοντάφτουμε” πάνω στη μικρασιατική κληρονομιά μας», σημειώνει ο αρχισυντάκτης του Γαστρονόμου Άγγελος Ρέντουλας. «Στο τεύχος του περιοδικού, που θα κυκλοφορήσει αυτή την Κυριακή, ακολουθήσαμε και πάλι τα χνάρια των προσφύγων, σε χωριά, κοινότητες, γειτονιές. Κάθε φορά ανακαλύπτουμε ιδιαίτερα πράγματα – στην πραγματικότητα, δεν έχουν τέλος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT