Πουρέ δεν φτιάχνουμε μόνο με πατάτες. Τα περισσότερα λαχανικά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (όπως η ντομάτα, η μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό της οποίας είναι απαγορευτική), γίνονται πουρέδες.
Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούμε το μπλέντερ, το μούλτι ή όποιον ηλεκτρικό πολυκόφτη διαθέτουμε.
Mικρά μυστικά για επιτυχημένους πουρέδες
- Τα λαχανικά μπορούμε να τα βράσουμε, να τα μαγειρέψουμε στον ατμό ή να τα ψήσουμε στο φούρνο. Κάθε τρόπος μαγειρέματος έχει τη χάρη του. Αρκετά λαχανικά γίνονται και με τους τρεις τρόπους (π.χ. καρότα, σελινόριζα κ.λπ.), ενώ κάποια με λιγότερους (π.χ. ο αρακάς γίνεται βραστός ή στον ατμό, το μπρόκολο το ίδιο).
- Αν επιλέξουμε να βράσουμε λαχανικά με ζωηρό χρώμα, που θέλουμε να διατηρηθεί και στον πουρέ, αφού βράσουν και μαλακώσουν, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε κατευθείαν σε μπολ με κρύο νερό στο οποίο έχουμε ιδανικά προσθέσει μερικά παγάκια. Έτσι, διατηρείται φωτεινό το χρώμα τους.
- Τα υδαρή λαχανικά, αφού τα βράσουμε, καλό είναι να τα αφήσουμε να στραγγίξουν πολύ καλά, προτού τα πολτοποιήσουμε. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, τα πιέζουμε με μια σπάτουλα μέσα στο σουρωτήρι, για να αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο gastronomos.gr