Τυλιγμένο με λαδόκολλα και μεμβράνη, το στόλεν διατηρείται μια χαρά, νόστιμο και αρωματικό, μέχρι την ώρα που θα το σερβίρουμε. Αν εκτός από τα αμύγδαλα βάλουμε και μάρτσιπαν, γίνεται ακόμη πιο ωραίο.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε στόλεν, αρχικά βάζουμε σε ένα μπολ τα ξερά βερίκοκα, τις σταφίδες και τα κράνμπερις και τα περιχύνουμε με το κονιάκ.
- Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 βράδυ ή και παραπάνω (μέχρι και 3 μέρες), ανάλογα με το πόσο δυνατή γεύση θέλουμε να έχουν.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μισό γάλα και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια του μείγματος.
- Προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς 1 κούπα από το μετρημένο αλεύρι (120 γρ.) και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό για 1 λεπτό, μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ξαναβάζουμε το μείγμα της μαγιάς στο μίξερ και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο, προσθέτοντας τα 150 γρ. λιωμένο βούτυρο, το αυγό, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλάτι, το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα.
- Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά, για 2-3 λεπτά.
- Σταματάμε το μίξερ, καθαρίζουμε τα τοιχώματα από τα υπολείμματα ζύμης σπρώχνοντάς τα προς τα κάτω και ξαναζυμώνουμε για λίγο, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και τη γυρνάμε έτσι ώστε να λαδωθεί παντού.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Με το χέρι μας σε σχήμα μπουνιάς πιέζουμε τη ζύμη στο κέντρο να ξεφουσκώσει.
- Τη μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
- Στραγγίζουμε τα ξερά φρούτα, τα ρίχνουμε στη ζύμη, μαζί με τα φρουί γκλασέ και τα αμύγδαλα, και ζυμώνουμε μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα.
- Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο μπολ, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο