16 ταβέρνες στην Αθήνα για παϊδάκια – λουκούμι

16 ταβέρνες στην Αθήνα για παϊδάκια – λουκούμι

Είναι σίγουρα το κρέας αλλά κι η τέχνη του ψησίματος αυτά που παίζουν ρόλο στη γεύση τους. Η ομάδα του «γ» ξεχώρισε 16 ταβέρνες με τα παϊδάκια των ονείρων της

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ρεμούτσικο

Το ημερολόγιο έγραφε 1982 όταν ο Κώστας Δήμας πήρε την απόφαση να μετατρέψει το πατρικό του σπίτι, πολύ κοντά στο ναό του Αγίου Δημητρίου, σε ταβέρνα. Με τους δυο του γιους να συνεχίζουν την παράδοση, τα ζουμερά παϊδάκια, αρνίσια και προβατίνας, με ψαχνό ζουμερό και λιπάκι που λιώνει στο στόμα παραμένουν από τα πιο δυνατά του χαρτιά, πλην όμως η σχάρα κι οι σούβλες έχουν κι άλλα ωραία να επιδείξουν: μπιφτέκια, λουκάνικα, ροδοψημένες πανσέτες, σπαλομπριζόλες, ένα πολύ καλό κοντοσούβλι… Αλλά πιθανόν να τα ξέρεις ήδη αυτά. Η βιτρίνα με τα κρέατα, που βλέπεις με το που μπαίνεις, τα έχει μαρτυρήσει (σχεδόν) όλα. Α.Σ.

Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, T/210-97.04.515

Κεφαλονίτης

Κεφαλονίτης ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης, που άνοιξε την ταβέρνα στην Καστέλα. Γωνιακό μαγαζί, που όταν ο καιρός είναι καλός βγάζει τραπεζάκια έξω, ολόγυρα από την πρόσοψη, επάνω στο πεζοδρόμιο. Αν και συνοικιακό, είναι δημοφιλές στέκι και κόσμος πολύς το προτιμά για τα σωστά ψημένα στα κάρβουνα παϊδάκια, το μπιφτέκι και το συκώτι. Έχει πατάτες τηγανητές από τις ωραίες, βλίτα υποδειγματικά, τυροκαυτερή ελαφριά και κολοκυθάκι σε κουρκούτι τραγανό. Παρόλο που με το θέμα «κρασί» δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά -υπάρχει μόνο χύμα- τα παϊδάκια τους είναι λουκούμι, λόγος για να επιστρέφουμε. Ν.Μ.

Ρεθύμνης 19, Καστέλλα, Τ/210-41.14.426

Το Γίδι

Με τα κρέατα στα τσιγκέλια, τον πάγκο του χασάπη, τους μπαλτάδες, όλα τα κομφόρ, το «σπιτάκι» του ψήστη, που βρίσκεται στο αριστερό κομμάτι της αυλής με τις μουριές, σε βάζει αμέσως στο κλίμα – άμα καθίσεις απέναντί του παρακολουθείς τον Γιάννη Κουστένη επί το έργον. Τα παϊδάκια, αρνίσια και πρόβεια, που ψήνουν στα κάρβουνα, είναι ζουμερά και νοστιμότατα. Το δικό τους προσούτο προβατίνας που το σερβίρουν με καυτερή πάστα πιπεριάς Φλωρίνης και το αντικριστό αρνί, επίσης. Μετά είναι κι η τηγανητή συκωταριά, τα τραγανά τηγανητά εντεράκια, τα φρυγαδέλια. Ακόμη και… πίτσα ή μάλλον pinsa προβατίνας, με μπιφτέκι, φτιάχνουν (δεν την έχω δοκιμάσει, αλλά σκοπεύω) σ’ αυτή την ιδιαίτερη κι αλέγκρα χασαποταβέρνα με τη σφραγίδα του Βασίλη Ακρίβου, που μια ροπή προς το αντισυμβατικό, ομολογουμένως, την έχει. Η κουζίνα βάζει στην εξίσωση και τροφαντά μοσχαρίσια μπιφτέκια, μπριζόλες, μαύρο χοίρο κι όχι μόνο, και για τις κρύες μέρες σου έχει και μια μοσχαρόσουπα ή έναν πατσά. Α.Σ.

Λεωφόρος Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, Τ/210-28288848

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT