Επιστολή για ελέγχους στο Ιράν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. O επικεφαλής του ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν, Χασάν Ροχάνι, θα συναντηθεί το Σάββατο στη Βιέννη με το γενικό διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής για την Ατομική Ενέργεια, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, λίγες μόλις ημέρες πριν ο τελευταίος υποβάλει την κρίσιμη έκθεσή του για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας στο συμβούλιο. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες ότι ο κ. Ροχάνι θα παραδώσει στη Διεθνή Επιτροπή επιστολή με την οποία θα γνωστοποιείται ότι το Ιράν αποδέχεται την πρόταση για αιφνιδιαστικές και εξονυχιστικές επιθεωρήσεις του πυρηνικού του προγράμματος. Στο μεταξύ, η Τεχεράνη έδωσε χθες στη δημοσιότητα σχέδιο 20ετούς διάρκειας για την αναβάθμιση της χώρας σε οικονομική και τεχνολογική υπερδύναμη. H ανακοίνωση της συνάντησης του γενικού γραμματέα του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν με τον Ελ Μπαραντέι προέκυψε μια ημέρα μετά τη δήλωση του απεσταλμένου της χώρας στη Διεθνή Επιτροπή για την Ατομική Ενέργεια, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, ότι η Τεχεράνη προτίθεται να παραδώσει στον εν λόγω οργανισμό επιστολή, με την οποία αποδέχεται τον αυστηρό έλεγχο των δραστηριοτήτων στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Προχθές, ο κ. Σαλέχι παραδέχθηκε ότι υπήρξαν «λάθη» στη διακήρυξη για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι «οι αξιωματούχοι της χώρας δεν ακολούθησαν τους τύπους της καταγραφής». Από την πλευρά της, πάντως, η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές ότι θα περιμένει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ελ Μπαραντέι στις 20 Νοεμβρίου πριν αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις της. «Σημασία δεν έχουν τα λόγια, αλλά τα έργα», σχολίασε σχετικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ανταμ Ερέλι. Υπενθυμίζεται, ότι αν η συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής για την Ατομική Ενέργεια κρίνει στις 20 Νοεμβρίου ότι το Ιράν έχει παραβιάσει τη συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, θα ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης

Κατά τ’ άλλα, η Τεχεράνη έδωσε χθες στη δημοσιότητα 20ετές σχέδιο οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης για την αναβάθμιση της χώρας σε περιφερειακή υπερδύναμη μέχρι το 2025. Παρά ταύτα, στο σχέδιο που παραδόθηκε στον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεν εξηγείται με σαφήνεια η πολιτική που θα ακολουθηθεί προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία της χώρας. «Το σχέδιο χαρακτηρίζεται από ευελιξία και οι αναφορές σε αριθμούς αποφεύγονται», τόνισε ο γενικός γραμματέας του συμβουλίου Ανάπτυξης του Ιράν, Μοχσίν Ρεζάι. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο κ. Ρεζάι, σημείωσε ότι το σχέδιο λαμβάνει υπόψη του το απρόβλεπτο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις ήδη υπάρχουσες ευκαιρίες ανάπτυξης για το Ιράν. «Το σχέδιο προσβλέπει στη μεγιστοποίηση της στρατιωτικής δύναμης του Ιράν», κατέληξε ο κ. Ρεζάι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT