Μπαμπάς με ρούμι, ο σωστός!

Στο προπολεμικό γαλακτοπωλείο «Στάνη» μαζί με τους κλασικούς κουραμπιέδες και τα παραδοσιακά γιαούρτια της, ο Δημήτρης Μακρυνιώτης ετοίμασε έναν ονειρεμένο μπαμπά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδικασία

Σιρόπι

Για να φτιάξουμε μπαμπά με ρούμι, αρχικά βάζουμε, σε ένα κατσαρολάκι, όλα τα υλικά και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν μία βράση.

Αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Μπαμπάς

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, τη μαγιά, 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη και 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι.

Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Ρίχνουμε στο μείγμα την υπόλοιπη ζάχαρη, το υπόλοιπο αλεύρι, τα αυγά, τα σποράκια βανίλιας και το αλάτι και προσαρμόζουμε τον γάντζο.

Δουλεύουμε τα υλικά σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι.

Ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγα λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο και η ζύμη να γίνει ελαστική.

Σκεπάζουμε τον κάδο με πετσέτα και τον αφήνουμε σε σχετικά χλιαρό σημείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι.

Βουτυρώνουμε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και αδειάζουμε εκεί το ζυμάρι, απλώνοντάς το ομοιόμορφα και πιέζοντας απαλά προς τα κάτω (θα πρέπει να γεμίζει τη φόρμα περίπου μέχρι τα 2/3, όχι παραπάνω).

Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό σημείο για άλλη 1 ώρα, μέχρι το ζυμάρι να φουσκώσει ξανά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.

Ψήνουμε τον μπαμπά για 35 λεπτά.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT