Η ιεροτελεστία των Χριστουγέννων στα περισσότερα αγροτόσπιτα της ηπειρωτικής Ελλάδας περιλάμβανε, εκτός από γενική καθαριότητα και ετοιμασίες στο σπίτι, το χοιροσφάγιο. Το πιο παχύ γουρούνι θυσιαζόταν για να αποτελέσει το κύριο χριστουγεννιάτικο φαγητό, αλλά και για τις διάφορες κρεοπαρασκευές όλης της χρονιάς (λουκάνικα, παστά, σύγλινα, λαρδί), που έδιναν στα καθημερινά φαγητά ένα κάποιο γόητρο. Οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα, τα ρόδια και τα κυδώνια, απαραίτητα σύμβολα υγείας, ευτυχίας και αφθονίας.
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.