Τα πιο ωραία ρετρό κεράσματα των αθηναϊκών ζαχαροπλαστείων

Τα πιο ωραία ρετρό κεράσματα των αθηναϊκών ζαχαροπλαστείων

Τα γυαλιστερά, χρωματιστά, παραδοσιακά ή «νεωτεριστικά» φοντάν και άλλα μικρά που μας αρέσει να κερνάμε και να μας κερνάνε - και πού θα τα βρείτε

40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρές γλυκές λιχουδίτσες για την υποδοχή ή και για την επίσκεψη. Κάπως έτσι ορίστηκε η λέξη «φοντάν» όταν πρωτομπήκε στις ζωές μας, κάπου στα ’60s. Αρχικά επρόκειτο για απλά γλυκίσματα με ζυμωμένη ζάχαρη με νερό και χρωστικές, κάπως όπως το ελληνικό υποβρύχιο και το γαλλικό γλάσο φοντάν, από το οποίο πήραν τελικά το όνομά τους. Το «θα πάρετε ένα φοντανάκι;», όμως, σε κάθε μας επίσκεψη απέκτησε σταδιακά μια πιο πλατιά έννοια, καθώς άρχισε να περικλείει από μικρά γλυκά αμυγδαλόπαστας και σοκολατάκια μέχρι φρουί γκλασέ και μαρόν ντεγκιζέ. Εφευρέθηκε μέχρι και ειδικό σκεύος για λογαριασμό τους. Η σκαλιστή φοντανιέρα είχε περίοπτη θέση καταμεσής στο τραπεζάκι του σαλονιού και ήταν, είναι και θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη, μαζί με τη συνοδευτική ερώτηση, στο να σπάει τον πάγο και να διασκεδάζει την αμηχανία.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT