Κροθόπιτα: H ηπειρώτικη κρεατόπιτα με ρύζι

Κροθόπιτα: H ηπειρώτικη κρεατόπιτα με ρύζι

Η κροθόπιτα είναι μια γιορτινή πίτα, σε κάποια χωριά μάλιστα τη φτιάχνουν για βασιλόπιτα. Τη συνταγή μας έδωσε η κυρία Αλεξάνδρα από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε ή να προσαρμόσουμε τίποτα. Το ζυγούρι (αρνί μεγαλύτερο από 1 έτους) είναι ασυναγώνιστο, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε αρνάκι, αν θέλετε. Σε άλλα χωριά την κροθόπιτα τη φτιάχνουν με κόκορα ή κότα. Το μυστικό είναι να έχετε προθερμάνει τον φούρνο και όταν ρίξετε στο ταψί το μετρημένο ζουμί, αυτό πρέπει να είναι βραστό.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την κροθόπιτα, πρώτα βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα με πολύ νερό και λίγο αλάτι να βράσει. Ξαφρίζουμε, μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός, και μετά ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
  2. Αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 1½ ώρα.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  4. Ανοίγουμε τα φύλλα, όχι πολύ λεπτά, για να μην τρυπήσουν. Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο ή βούτυρο και απλώνουμε τα φύλλα (λαδωμένα) έτσι που να περισσεύουν απέξω γύρω-γύρω.
  5. Με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το βάζουμε πάνω στο φύλλο, κυκλικά στην περιφέρεια του ταψιού, κοντά στα τοιχώματα.
  6. Σε ένα μπολ λιώνουμε τα κρεμμύδια με το πιρούνι, τα ανακατεύουμε με το ρύζι και απλώνουμε το μείγμα στο κέντρο του ταψιού. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  7. Μετράμε το ζουμί από την κατσαρόλα – χρειαζόμαστε 1½ λίτρο. Αν είναι λιγότερο, συμπληρώνουμε με βραστό νερό.
  8. Γυρίζουμε με προσοχή τα φύλλα προς τα μέσα, έτσι ώστε να σκεπάσουν το κρέας, αλλά να αφήσουν ακάλυπτο το ρύζι στο κέντρο.
  9. Αλείφουμε με βούτυρο τα φύλλα, ρίχνουμε στο κέντρο της πίτας το μετρημένο βραστό ζουμί και βάζουμε αμέσως το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 30 – 40 λεπτά, μέχρι το ρύζι να αρχίσει να απορροφά τα υγρά και να φουσκώνει.
  10. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ρίχνουμε από πάνω τα χτυπημένα αυγά και συνεχίζουμε το ψήσιμο, για περίπου 15 – 20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να ροδίσει το φύλλο.
  11. Βγάζουμε την κροθόπιτα από τον φούρνο, την αφήνουμε για λίγο να σταθεί και την κόβουμε ακτινωτά σε τρίγωνα κομμάτια, έτσι ώστε να έχει κάθε κομμάτι μία μερίδα κρέας και το ανάλογο ρύζι.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT