Γέροντας Επιφάνιος: Οι συνταγές που άφησε παρακαταθήκη στον Γαστρονόμο

Γέροντας Επιφάνιος: Οι συνταγές που άφησε παρακαταθήκη στον Γαστρονόμο

Πληθωρική, πολυσυλλεκτική, και όμως λιτή και με ξεκάθαρη μεσογειακή ταυτότητα. Αυτή είναι η μαγειρική που μας άφησε παρακαταθήκη ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός, ο αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαρμπουνοφάσουλα με πελτέ και φρέσκο δυόσμο

Για να ετοιμάσουμε τα μπαρμπουνοφάσουλα με πελτέ και δυόσμο, κάνουμε το εξής: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει απαλά.

Προσθέτουμε τα φασόλια και ανακατεύουμε μερικές φορές να λαδωθούν καλά.

Ρίχνουμε 2½ ποτήρια νερό και αφήνουμε το υγρό να κοχλάσει. Τότε, χαμηλώνουμε και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό, δυναμώνουμε τη φωτιά και, μόλις το υγρό κοχλάσει ξανά, χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή και βράζουμε, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, για άλλα περίπου 30 – 40 λεπτά ή μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και να μείνουν με το λάδι τους. Κατά το μαγείρεμα, σείουμε την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το φαγητό και, αν χρειαστεί μέχρι να γίνουν τα φασόλια, προσθέτουμε νερό.

Στο τέλος, πασπαλίζουμε με κοκκινοπίπερο, αλάτι και το δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.

Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Για να ετοιμάσουμε το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, πρώτα βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με 2 φύλλα δάφνης.

Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά και το σιγοψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει.

Το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του υγρά, αλλά ελέγχουμε και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.

Κρατάμε 1 φλιτζάνι χταποδόζουμο και κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια, περίπου στον 1 πόντο.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τσιγαρίζουμε λίγο ακόμη και βάζουμε το χταποδόζουμο και 2 ποτήρια νερό.

Μόλις κοχλάσει το υγρό, ρίχνουμε το μακαρονάκι.

Ανακατεύουμε για να μην πιάσει στον πυθμένα της κατσαρόλας.

Στα 5 λεπτά μαγειρέματος ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό, το κομμένο χταπόδι και τα μπαχαρικά και βράζουμε μέχρι να γίνει το ζυμαρικό και να σωθούν τα υγρά.

Παρακολουθούμε το φαγητό και προσθέτουμε σιγά-σιγά ζεστό νερό, μέχρι να γίνει το μακαρονάκι και να μείνει με το λάδι του.

Δοκιμάζουμε το φαγητό και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι ή όποιο άλλο καρύκευμα θέλουμε.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις συνταγές και τα υλικά τους στον Γαστρονόμο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT