Η λιτή πολυτέλεια της πίτας
Η πίτα, λιτό φαγητό ή γλύκισμα, με ή χωρίς φύλλο ζύμης και άλλα υλικά, ψημένη στον φούρνο, στη γάστρα ή στο τηγάνι, με τυρί, τυρόπιτα/με χορταρικά, χορτόπιτα/με κολοκύθι, κολοκυθόπιτα/με κρέας, κρεατόπιτα, με ποικίλες ονομασίες και μορφές, είναι από τα είδη εκείνα της παραδοσιακής διατροφής που επιβίωσαν στο διαιτολόγιο των περισσότερων περιοχών, αλλά και των αστικών κέντρων. Διαχρονικά, και σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη πρόχειρης αλλά και κύριας διατροφής. Έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γεωργίου Μπόσκου, έδειξε στατιστικά ότι οι πίτες κατέχουν σημαντικό μέρος στην καθημερινή διατροφή, με ανοδική τάση και με την εξής συχνότητα ως προς τα υλικά γέμισης: τυρί 37%, χορταρικά 21%, λαχανικά 10%, κρέας 8%, γαλακτοκομικά 8%, άλλα υλικά 6%, ζυμαρικά 5%, φρούτα 5%.
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.