Γιορτινό χοιρινό με κυδώνια από το Πήλιο

Γιορτινό χοιρινό με κυδώνια από το Πήλιο

Κλασικό χριστουγεννιάτικο φαγητό, το «κυδωνάτο», μαγειρεύεται σε διάφορες περιοχές της χώρας και εδώ ο σεφ Άρης Τσανακλίδης μας δίνει τη δική του εκδοχή

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλασικό χριστουγεννιάτικο φαγητό, το «κυδωνάτο» μαγειρεύεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, από το Πήλιο έως τη Μακεδονία και από την Πελοπόννησο έως τα Δωδεκάνησα. Ο Αρης Τσανακλίδης μάς δίνει τη δική του εκδοχή και μας προτρέπει να βρούμε κυδώνια αφράτα, πηλιορείτικα. «Με αυτά το αποτέλεσμα είναι μοναδικό!» Αν έχουμε γάστρα που να κάνει για το μάτι της κουζίνας, τη χρησιμοποιούμε για να μη λερώνουμε πολλά σκεύη.

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε το χοιρινό με κυδώνια αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 7 – 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.

Μεταφέρουμε το κρέας σε μια πιατέλα και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τον πελτέ, την κανέλα, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα, τη χαρίσα και αλατοπίπερο.

Σοτάρουμε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια και να βγάλουν τα αρώματά τους τα μπαχαρικά.

Ξαναβάζουμε το κρέας, σβήνουμε με το κρασί και μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε.

Μεταφέρουμε το όλον σε γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας.

Ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε με προσοχή το καπάκι, τακτοποιούμε ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος τα κυδώνια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλη 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το κρέας και να μελώσει το φαγητό.

Σερβίρουμε το χοιρινό με κυδώνια με τα ζουμάκια του. Αν θέλουμε, κόβουμε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT