Τρώμε στο Χαρούπι της Θεσσαλονίκης και κουβεντιάζουμε για το Pharaoh της Αθήνας

Τρώμε στο Χαρούπι της Θεσσαλονίκης και κουβεντιάζουμε για το Pharaoh της Αθήνας

Λίγο πριν το πολυαναμενόμενο άνοιγμα του νέου εστιατορίου Pharaoh στα Εξάρχεια, βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη και θυμόμαστε τι νόστιμος μάγειρας που είναι ο Μανώλης Παπουτσάκης.

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τότε που άνοιξε το Χαρούπι, τον Μάιο του 2016, όλη η Θεσσαλονίκη ψιθύριζε από στόμα σε αυτί το όνομα του Μανώλη Παπουτσάκη, του Κρητικού μάγειρα που έφερε μια περιποιημένη, σένια και χορταστική εκδοχή της κρητικής κουζίνας στην πόλη τους. Ποιος να το έλεγε ότι 6 χρόνια μετά, όχι μόνο δε θα είχε ξεφτίσει το ενδιαφέρον τους, αλλά θα είχε γίνει sweetheart της Θεσσαλονίκης και ένα από τα εστιατόρια που κι εμείς έχουμε μόνιμα στη λίστα μας κάθε φορά που την επισκεπτόμαστε.

Φαίνεται πως το Χαρούπι έχει τη στόφα του κλασικού. «Προσπαθώντας να μην προδώσω τη γευστική ταυτότητα της Κρήτης, την ενέταξα σε ένα περιβάλλον κάπως πιο μπιστρό, και ευτυχώς μου βγήκε» λέει ο Μανώλης που είναι κυριολεκτικά θρεμμένος με τα κρητικά φαγιά. Είναι η μητρική κουζίνα του, αφού γεννήθηκε στο χωριό Βουλγάρω στην Κίσσαμο και μεγάλωσε εκεί. Ακόμα και τις σπουδές του τις έκανε στον τόπο του, και δεν έφυγε μακριά παρά μόνο για να κάνει το διδακτορικό του στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, οπότε και μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Με τη μαγειρική ασχολήθηκε για πρώτη φορά όταν ήταν στον στρατό. Αφού απολύθηκε, εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη Μυρσίνη, μια παλιά κρητική ταβέρνα, που για εκείνη την εποχή ήταν ένα πρωτοποριακό μαγαζί, στην Εθνικής Αμύνης δίπλα στο Βασιλικό θέατρο, που μεταξύ άλλων τάιζε και μια εκλεκτή, καλλιτεχνική πελατεία.

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT