Βασιλόπιτα «Κοπεγχάγη»

Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης δημιούργησε μια πρωτότυπη συνταγή για βασιλόπιτα αποκλειστικά για τον «Γαστρονόμο», με έμπνευση από το παλιό αστικό γλυκό «Κοπεγχάγη»

40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όχι, δεν είναι μια δανέζικη βασιλόπιτα, κι ας ξεγελάει το όνομά της. «Κοπεγχάγη» ονομάζεται ένα παλιό γλυκό ταψιού αστικών καταβολών, το οποίο άρχισε να παρασκευάζεται στα ζαχαροπλαστεία και στα «καλά» σπίτια της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων. Κατά μία άποψη, δημιουργήθηκε προς τιμήν του βασιλιά Γεωργίου Α ́. Αποτελείται από αμυγδαλόπιτα που ψήνεται πάνω σε φύλλα κρούστας και στο τέλος σιροπιάζεται. Συνήθως τα φύλλα μπαίνουν πάνω και κάτω, ενώ σε άλλες εκδοχές στο κάτω μέρος βάζουν μια ζύμη τάρτας και στην επιφάνεια τα φύλλα. Στη δική μας εκδοχή, ο Δημήτρης Μακρυνιώτης έχει παραλείψει εντελώς τα φύλλα στην επιφάνεια, ώστε η πίτα να έχει πιο στεγνή υφή και να θυμίζει περισσότερο βασιλόπιτα. Και τι βασιλόπιτα! Αφράτη, ζουμερή και με κριτσανιστά, καλοψημένα φύλλα. Και τα αρώματά της ονειρεμένα: πορτοκάλι, κανέλα και μοσχοκάρυδο.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT