Θεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά Μοδιάνο

Θεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά Μοδιάνο

Γαστρονομικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, η Αγορά Μοδιάνο ανακαινίστηκε και λειτουργεί ξανά. Περιηγηθήκαμε πρώτοι στα μαγαζιά της και καταγράψαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες γωνιές της

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μέρα πριν από τα Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου και δυό μέρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια είχαμε την ευκαιρία να μπούμε πρώτοι στην ολικά ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο και να βολτάρουμε σε μερικά από τα δεκάδες νέα καταστήματα που στεγάζονται πλέον εκεί.

Κάθε Θεσσαλονικιός έχει και από μία ιστορία για την Αγορά Μοδιάνο. Εικόνες από τον θρυλικό μάγειρα Γιώργο Κρητικό –τον «Κρικέλα»– να μπαίνει τα πρωινά με μια στρατιά από βοηθούς, μαζί με τις καλαθούνες τους για τα ψώνια της ημέρας. Τα κρεμασμένα πανεράκια με τα σκουροκόκκινα, σεφαραδίτικα αυγά χαμινάδος. Το ευχάριστο χάος στην οδό Ερμού, με τα καροτσάκια και τα τρίκυκλα να πηγαινοέρχονται φορτωμένα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, τυριά, κρέας, ψάρια αλλά και λιχουδιές που δεν πωλούνταν πουθενά αλλού: από κονσέρβες με ισπανικές σαρδέλες μέχρι αυγοτάραχο.

Ακριβώς πριν από εκατό χρόνια, ο αρχιτέκτονας Έλι Μοδιάνο ξεκίνησε την κατασκευή της ομώνυμης Αγοράς στην πυρίκαυστο ζώνη της πόλης, στο σημείο όπου προηγουμένως βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά. Η μεγαλύτερη, τότε, κλειστή αγορά των Βαλκανίων εγκαινιάζεται το 1930 και για πολλές δεκαετίες γίνεται κομβικό εμπορικό σημείο και γαστρονομική καρδιά της πόλης. Σταδιακά όμως αρχίζει η εγκατάλειψη και η Αγορά –η οποία έχει στο μεταξύ ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο– πέφτει σε παρακμή, μέχρι που ανακοινώνεται ότι ο Όμιλος Φάις αναλαμβάνει την ανακαίνισή της, η οποία διήρκεσε έξι χρόνια. Φέτος, αυτό το μονώροφο αρχιτεκτονικό διαμάντι με τους εσωτερικούς εξώστες και τους γυάλινους φεγγίτες γίνεται ξανά τόπος συνάντησης για Θεσσαλονικείς και επισκέπτες και για όλους όσοι αγαπούν το φαγητό.

Ολικά ανακαινισμένη, καλογυαλισμένη και ζωηρή, η Μοδιάνο λειτουργεί ξανά εδώ και λίγες εβδομάδες, με περίπου 75 καινούργια καταστήματα. Σε κάποια οι επισκέπτες μπορούν να ψωνίσουν προϊόντα για το σπίτι (ποιοτικούς ξηρούς καρπούς, λαχανικά, προζυμένιο ψωμί αργής ωρίμανσης, όσπρια, τυριά κ.ά.), σε άλλα να δοκιμάσουν επιτόπου γευστικές προτάσεις με ελληνικές καταβολές ή διεθνείς επιρροές. Με μια γρήγορη βόλτα θα συναντήσεις ντελικατέσεν, φούρνο, σεβιτσερία, ένα taproom με μπίρες αποκλειστικά από Έλληνες μικροζυθοποιούς, ζαχαροπλαστείο με πολίτικες κρέμες και χειροποίητα σιροπιαστά, παντοπωλεία, κάβα, εστιατόρια για καφέ, brunch και πολλά ακόμη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT