Ο Λευτέρης Λαζάρου μας δείχνει πώς φιλετάρουμε εύκολα σαρδέλες

Ο Λευτέρης Λαζάρου μας δείχνει πώς φιλετάρουμε εύκολα σαρδέλες

Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου εξηγεί γιατί πρέπει να… σκίζουμε τις σαρδέλες, δηλαδή να τις φιλετάρουμε, και μας δείχνει όλη τη διαδικασία βήμα βήμα

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαρδέλες, οι μετανάστριες

Σαρδέλες βρίσκουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, αφού το ψάρεμά της επιτρέπεται από 1 Μαρτίου έως 15 Δεκεμβρίου. Στο διάστημα αυτό, και κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, οι σαρδέλες τρέφονται υπερβολικά, για να παχύνουν και να αποκτήσουν απόθεμα λίπους για τους δύσκολους χειμωνιάτικους μήνες που θα ακολουθήσουν και τους οποίους θα περάσουν στα κρύα νερά της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Μαρμαρά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κολιούς: έτσι προέκυψε και η φράση «κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο», γιατί τον μήνα αυτόν τα λιπαρά ψάρια είναι παχύτερα και άρα νοστιμότερα από ποτέ. Όταν οι σαρδέλες πρόκειται να γεννήσουν τα αυγά τους, από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, μεταναστεύουν προς το Αιγαίο, σε αναζήτηση πιο θερμών νερών και άφθονης τροφής. Κάνουν την πρώτη στάση κυρίως στη Λέσβο και βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στον κλειστό κόλπο της Καλλονής. Εκεί, παχιές παχιές, γεμάτες με τα πολύτιμα για τον οργανισμό μας λιπαρά ω3 και αφού γεννήσουν τον απαραίτητο αριθμό απογόνων, αλιεύονται στο απόγειο της νοστιμιάς τους. Έτσι φτάνουν και στα ψαρομανάβικα τώρα το καλοκαίρι – είναι οι καλύτερες σαρδέλες της χρονιάς. Αρκετά κοπάδια από σαρδέλες κατεβαίνουν και στα ζεστά νερά των Κυκλάδων, όπου και αλιεύονται, για να φτάσουν στις μεγάλες και στις μικρές ψαραγορές της νότιας Ελλάδας.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT