Από τις Φώκαιες της Μικράς Ασίας στο Ρέθυμνο: γευστικές συνταγές και μνήμες

Από τις Φώκαιες της Μικράς Ασίας στο Ρέθυμνο: γευστικές συνταγές και μνήμες

Κουβεντιάζουμε με τα μέλη του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών και ακούμε ιστορίες ξεριζωμού, ελπίδας, προσαρμοστικότητας και αφοσίωσης στη μαγειρική

37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ισόγειο του κτιρίου του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, ανάμεσα σε κειμήλια των προσφύγων που τα δώρισαν στο μουσείο του Συλλόγου, ο πρώην πρόεδρός του, Παρασκευάς Συριανόγλου, εξιστορεί την πορεία των 4.200 Μικρασιατών που έφτασαν στην περιοχή και τις περιπέτειες της εγκατάστασής τους.

Ο κύριος όγκος των προσφύγων, περίπου 1.500 άτομα, προερχόταν από τις Φώκαιες της Μικράς Ασίας. Πιο μικρές ομάδες έφτασαν από Βουρλά (130), άλλοι τόσοι από Κυδωνίες (Αϊβαλί), λιγότεροι από 100 ήρθαν από την Κρήνη (Τσεσμέ), τα Αλάτσατα και τα Καράμπουρνα, ενώ ακόμη λιγότεροι έφτασαν από άλλες σκόρπιες κοινότητες – συνολικά από 105 περιοχές, μεταξύ αυτών τη Σμύρνη, την Καππαδοκία, τον Πόντο. Πολλοί από αυτούς μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές της Κρήτης και στην Αθήνα.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT