Μιντζόπιτα, η ποντιακή μυζηθρόπιτα

Εξαιρετικά νόστιμη μυζηθρόπιιτα, με βασικό της υλικό στη γέμιση το μιντζίν, ένα φρέσκο άπαχο τυρί, σχεδόν όμοιο με τη μυζήθρα

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζί με μυζήθρα μπαίνει συχνά και σολγούν, ένα τυρί από ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα, με υφή κάπως μαστιχωτή και απαλή γεύση. Αν θέλουμε, το αντικαθιστούμε με φέτα, αλλά με διαφορετική γεύση και υφή. Η μιντζόπιτα είναι εύκολη, φτιάχνεται με μεγάλου μεγέθους φύλλα γιοχάς και ψήνεται σε ανάλογα μεγάλο ταψί. Σχεδόν πάντα η πίτα αυτή φτιάχνεται με 6 φύλλα, 3 πάνω και 3 κάτω, μια αναλογία που δίνει καλοψημένη πίτα με τραγανά φύλλα.

Διαδικασία

Για την πίτα

  1. Για να φτιάξουμε την μιντζόπιτα – Ποντιακή μυζηθρόπιτα αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C.
  2. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί διαμέτρου 40 εκ.
  3. Ραντίζουμε ένα φύλλο γιοχάς μέχρι να μαλακώσει ελαφρά, αλλά να μη μουλιάσει.
  4. Το απλώνουμε στο ταψί και το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε με άλλα δύο φύλλα, βουτυρωμένα.
  5. Πάνω στα φύλλα απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και πάνω της σκορπίζουμε τα κομματάκια βουτύρου εδώ κι εκεί.
  6. Σκεπάζουμε με τα άλλα 3 φύλλα γιοχάς, ραντισμένα και αυτά με νερό και βουτυρωμένα ένα ένα.
  7. Με τα χέρια μας σπρώχνουμε τα φύλλα προς τα κάτω, στα τοιχώματα του ταψιού, ίσα να καμπυλώσουν στις άκρες και να κρύψουν τη γέμιση.
  8. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια και, αν θέλουμε, την αλείφουμε με το μείγμα αυγού-γάλακτος, για να μην «αρπάξει» το λεπτό φύλλο στο ψήσιμο.
  9. Χαράζουμε με μαχαίρι έναν κύκλο στο κέντρο της πίτας, διαμέτρου περίπου 10 εκ., και στη συνέχεια χαράζουμε ακτινωτά σε μεγάλα κομμάτια.
  10. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT