Κάτι ήξεραν οι Ρωμαίοι που χρησιμοποιούσαν τη φράση «ab ovo», «από το αυγό» δηλαδή, για να πουν «από την αρχή». Το αυγό είναι το έναυσμα για πολλά ωραία πιάτα. Πρωινά, μεσημεριανά, βραδινά, απλά και πιο ενισχυμένα, φιγουράρει σε ταβέρνες και σε εστιατόρια κάθε λογής. Πρωτεϊνούχο, ευέλικτο, έχει δυναμική το αυγό. Και το ασπράδι που γίνεται μια τραγανή δαντέλα στο τηγάνι κι εκείνος ο λαμπερός κρόκος που ρέει κι όλα τα ποτίζει με πορτοκαλοκίτρινη νοστιμιά είναι κανονικό… μυστικό όπλο. Εντάξει, όχι τόσο μυστικό.
Αυγά με πατάτες στο Basegrill
Διάσημο και πολυαντιγραμμένο πιάτο, οι πατάτες με αυγά του Basegrill είναι μερικές φορές κίνητρο ακόμα μεγαλύτερο και από το εκλεκτό κρέας για επίσκεψη στο εστιατόριο του Περιστερίου. Η βάση του είναι μια τραγανή «τηγανίτα» από τριμμένη πατάτα. Από πάνω τρία ή τέσσερα μελάτα τηγανητά αυγά που τα σπάνε μπροστά σου και τα ανακατεύουν με τις πατάτες. Το πιάτο υποτίθεται ότι είναι για τη μέση του τραπεζιού. Θα διαφωνήσω. Γ.Π.
Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, Τ/210-57.57.455
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.