H άριστη πρώτη ύλη και η σοφή, μετρημένη διαχείρισή της είναι το άλφα και το ωμέγα της καλής μαγειρικής. Αυτή είναι έκπαλαι η βασική αρχή της ελληνικής κουζίνας: η θαυμαστή βιοποικιλότητα, το ευεργετικό κλίμα, οι εύφορες θάλασσες και συγχρόνως η μικρή, ελάχιστη παραγωγή, προϊόν υπεράνθρωπου κόπου και ιώβειας υπομονής. Όλα αυτά όρισαν μια κουζίνα λιτή, με απόλυτη αίσθηση του μέτρου και συγκινητική απλότητα: Όταν η ντομάτα είναι άριστης ποιότητας, δεν θέλει πολλά πολλά, μόνο λάδι, αλάτι, μια τσιμπιά ρίγανη. Μπορεί ούτε αυτά. Οι συνδυασμοί των τροφών σοφοί, με ξεκάθαρο στόχο: την ανάδειξη της πρώτης ύλης. Αυτή η αρχή είναι γραμμένη στο DNA της αγροτικής μας κουζίνας. Την ακολουθούμε λίγο πολύ στην καθημερινή μας μαγειρική (ή τουλάχιστον ελπίζω να συμβαίνει αυτό). Στην επαγγελματική κουζίνα; Μεγάλη κουβέντα ανοίγω, το ξέρω, αλλά να, έχουν περάσει λίγες ώρες από ένα έξοχο δείπνο και μηρυκάζοντας την εμπειρία τέτοιες σκέψεις πολιορκούν το μυαλό μου. Το έξοχο δείπνο έλαβε χώρα στο εστιατόριο Milos, στο ισόγειο του φερώνυμου ξενοδοχείου στην αρχή της Κολοκοτρώνη.
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο