Τσικνοπέμπτη: 8 αθηναϊκές ταβέρνες που θα θέλαμε να κρατήσουμε μυστικές

Τσικνοπέμπτη: 8 αθηναϊκές ταβέρνες που θα θέλαμε να κρατήσουμε μυστικές

Αυτές οι ταβέρνες δεν έχουν «τρυπώσει» στις γνωστές δημοσιογραφικές λίστες και σίγουρα οι θαμώνες τους θα ήθελαν να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους. Πολύ αργά.

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καρναβάλι στην πόλη, και ιδιαίτερα στην Αθήνα του τέλους του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα του 20ού, ήταν ταυτισμένο με τις ταβέρνες της. Μερικά από τα πιο γνωστά λογοτεχνικά κείμενα της εποχής περιγράφουν ζωντανά το κλίμα αυτών των ημερών. Συγκεντρωμένα κυρίως στο κέντρο της πόλης, φημισμένα καπηλειά, κουτούκια και ταβέρνες με υπόγεια γεμάτα «χιλιάρια» ή «κάρα» (βαρέλια χιλίων λίτρων με κρασί – έτσι βγήκε και η φράση «ήπιε ένα κάρο κρασί») γέμιζαν με μασκαρεμένους Αθηναίους κάθε κοινωνικής τάξης, που έβρισκαν την ευκαιρία, έστω για λίγες ώρες, να αφήσουν στην άκρη τον επιβεβλημένο καθωσπρεπισμό τους, να καταναλώσουν άφθονο κρασί και να τραγουδήσουν τα εποχικά βωμολοχικά «γαμοτράγουδα», και να χορέψουν μέχρι τελικής πτώσεως, να καταλύσουν τα όρια της καλής συμπεριφοράς και βέβαια να απολαύσουν πλούσια ταβερνιάρικα πιάτα. Οι κρεατομεζέδες κάθε ταβέρνας και το κρασί στα βαρέλια της ήταν απόδειξη της μαστοριάς του κάπελα και της μερακλίδικης τέχνης του. 

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT