Δεν είμαστε ειδικοί για να σας πούμε αν τα όστρακα είναι όντως αφροδισιακά, είμαστε όμως αυτοί που θα σας προτείνουν υπέροχες συνταγές, θα σας επισημάνουν ποια είδη θα βρείτε στην αγορά και τι θα πρέπει να προσέξετε πριν τα προμηθευτείτε.
Πώς τα πλένουμε
Ξεπλένουμε πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι τα κυδώνια και στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια μεγάλη με άφθονο κρύο νερό να μουλιάσουν ώστε η άμμος που είναι εγκλωβισμένη στις ραβδώσεις των οστράκων να κατακάτσει στον πυθμένα της λεκάνης. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε πάλι πολύ καλά και επαναλαμβάνουμε αν είναι αναγκαίο.
Τα είδη
Γυαλιστερές και κυδώνια βρίσκουμε κυρίως ελληνικά, ενώ στρείδια και χτένια υπάρχουν εγχώρια αλλά και εισαγωγής από τη Γαλλία. Τα περισσότερα μύδια που κυκλοφορούν είναι από ελληνικές καλλιέργειες. Υπάρχουν όμως και εισαγωγής από τον Ατλαντικό και την Ολλανδία. Στον πάγκο του ψαρά τα βρίσκουμε μέσα σε δίχτυ ή σε τελάρο από ξύλο ή φελιζόλ, με καρτελάκι όπου αναγράφεται η προέλευσή τους. Επιλέγουμε όσα είναι διατηρημένα εκτός νερού, καθώς στο νερό μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια.
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.