Τι πίνουμε την Καθαρά Δευτέρα; Κρασιά για ταραμοσαλάτα και θαλασσινά

Τι πίνουμε την Καθαρά Δευτέρα; Κρασιά για ταραμοσαλάτα και θαλασσινά

Απαντάμε με ρετσίνα, Σαντορίνες, τσίπουρο, ούζο, αλλά και σαμπάνια και γαλλικά κρασιά.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας στο πατρικό μου είναι έντονα χαραγμένο στη μνήμη μου. Η ημέρα αυτή ήταν πάντα ντυμένη με τον μανδύα μιας gourmet, αλλά χαλαρής επισημότητας, στοιχεία που δεν θυμάμαι να συνυπήρχαν σε καμιά άλλη γιορτή. Το αθηναϊκό μας νεοκλασικό στην πλατεία Κυριακού (νυν Βικτωρίας) ήταν ανοιχτό αυτή τη μέρα στους φίλους και δεν χρειαζόταν ειδική πρόσκληση για να έρθουν. Από τις 12 και μετά ο μπουφές ήταν στρωμένος και «συνεχούς πυρός». Στις πιατέλες τα καλούδια του κόσμου όλου! Τα μαγειρευτά, περιορίζονταν σε βραστές γαρίδες και χταπόδι, που συνοδεύονταν με την «ερζάτς ρώσικη» (όπως την έλεγε η γιαγιά μου), όπου αντί για μαγιονέζα υπήρχε ένα λαδολέμονο χτυπημένο σαν κρέμα. Τώρα θα μου πείτε τι σας ενδιαφέρουν οι δικές μου αναμνήσεις. Να τις εκλάβετε απλώς ως εισαγωγή για τις προτάσεις μου για τη φετινή Καθαρά Δευτέρα.

Δώστε λοιπόν μεγάλη σημασία στα κρασιά και συνεννοηθείτε εγκαίρως με τον ψαρά σας για να προμηθευτείτε όλα τα θαλασσινά καλούδια. Φρέσκα όστρακα και θαλασσινά που θα τα απολαύσετε στην απλούστερη μορφή τους, ωμά με λεμονάκι, ελάχιστα βρασμένες τις γαρίδες. Οσο για τον οινικό τους σύντροφο τι θα λέγατε για ένα ιδιαίτερο χαρμανι από τον αμπελώνα στο Ληλάντιο πεδίο; «Παραλία» του F Foivos Papastratis, Ασύρτικο και Μοσχάτο από αμπέλια 30 χρόνων με ήπια οινοποιήση. Μια εντυπωσιακή έκφραση του νησιώτικου terroir της Εύβοιας, στιβαρό, κομψά αρωματικό με αλατότητα και ορυκτότητα… Εναλλακτικά μεταφερόμαστε στη Γαλλία και σε ένα φινετσάτο, κοφτερό Chenin blanc Clau de Nell 2018 (όσοι θυμάστε την εκλιπούσα Anne Claude Leflaive….). Πλούτος αρωματικός και βουτυράτο στόμα με οξύτητα και ορυκτότητα θα έρθει να δέσει με οστρακα αλλά και γαρίδο-καραβίδες. Για τους επιμένοντες ελληνικά, από τον δικό μας αμπελώνα θα διάλεγα φυσικά μια Σαντορίνη. Διαλέξτε ανάμεσα στις ΠΟΠ ετικέτες: Afoura-Anhydrous winery, Kαβαλιέρος-Κτήμα Σιγάλα, Εναλια-Οινοποιία Γαβαλά, Σκυτάλη-Χατζηδάκη, Θαλασσιτη-Γαία Οινοποιητική, Μυστήριο-Αρτέμης Καραμολέγκος, Σαντορίνη-Venetsanos winery, Pure-Volcanic slopes winery-Αργυρός, Ειρήνη-Santowines.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT